Ahmići: Pomozite nam da ih pronađemo

Vijesti 16. apr 201719:21 > 19:23
N1

Još jedna tužna godišnjica zločina u Ahmićima. I 24 godine poslije - brojne porodice tragaju za najmilijim. Pomozite nam da ih pronađemo i sahranimo - poruka je koju danas šalju.

“Ovdje na ovoj slici nalazi se moj rahmetli amidža, strina, beba od tri mjeseca, dijete od sedam godina… Oni su izgorjeli 16. aprila 1993. godine”.

Enisa Ahmić-Mulić u Ahmićima je izgubila 48 članova bliže i dalje porodice. Među ubijenim su bila i dva njezina amidžića od sedam godina i tromjesečna beba Sejo. Za posmrtnim ostacima strine I dvije djece i dalje traga

“12 punih godina boli i tuge, borbe da se pronađu. Uspjeli smo još pronaći Elvisa, dijete od sedam godina. U Ahmićima nema porodice da nije izgubila nekoga, nema porodice koja je na okupu, koja nije uplakana. Ja ne tražim odgovorne za njihovu smrt već samo kost da ih dosljedno pokopam, da obavim dženazu, da mogu proučiti fatihu”, kaže Enisa .

Slike pripadnika UN-a koji su ušli u Ahmiće dan nakon napada na ovo mjesto, svijetu će otkriti svu brutalnost zločina koji se desio u Ahmićima. Na svakom koraku mrtva tijela, spaljene kuće.

U zločinu protiv čovječnosti, kako ga je okarakterisao Haški tribunal, ubijeno je 116 osoba, 32 žene 11 maloljetenika i tromjesečna beba.

“U ovoj kući ubijeni su roditelji Abdulaha Ahmića, njegove tri sestre i brat. On je pukon srećom preživio streljanje”.

Iako teško bolestan, Abdulah je otvorio svoj dom za našu ekipu, jer o zločinu se mora govoriti, a on će nastaviti svjedočiti dok je živ

“Mi smo iznenađeni bili. Oganizovana vojska napala je nezaštićene civile, starce, žene, djecu.To je nefer, a posebno ta pravda danas, teško je pronaći da odgovaraju jer su napravili veliki zločin u ovom mjestu, posebno prema mojoj porodici”.

Koliko je u vašoj prodici ubijeno osoba?

“Ubijeno je sedam članova moje najuže porodice. Ja sam jedini preživio”.

I ove godine na obijležavanju tužne godišnjice okupio se veliki broj garađana. Poruka ista svih ovih godina “pomozite nam da ih pronađemo”. Nakon 24, godine još se traga za posmrtnim ostacima 29 tijela

“Poslije prošlogodišnjeg obilježavanje imali smo jednu identifikaciju u Gradskoj mrtvačnici u Visokom. Međutim, nismo dobili nijednu informaciju od naših komšija iako smo ih molili i preklinjali, postavili jumbo plakat, što smo učinili i ove godine, kako bismo probudili svijest u njim”.

“Na današnji dan, na katolički praznik Uskrs, molimo ih ako imaju imalo svijesti – ljudske, kršćanske – da nam pomognu, da nam barem kažu gdje su naši najmiliji ukopani”, naglasio je predsjednik Udruženja 16. april Ahmići.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Hagu osudio je Daria Kordića jednog od zapovjednika HVO-a na 25 godina zatvora, koji je nakon odslužene dvije trećine kazne pušten na slobodu.

U Hagu je na 20 godina osuđen i Miroslav Bralo, bivši pripadnik specijalne jedinice HVO-a “Džokeri” , te Tihomir Blaškić zapovjednik operativne zone Srednja Bosna kojem je kazna sa 45 godina pravomoćnom presudom preinačena na 9 godina zatvora, nakon što je dokazan dvostruki lanac zapovijedanja. Pred Sudom BIH na deset godina osuđen je Paško Ljubičić koji je nakon dvije trečine kazne, pušten na slobodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.