Reforma zdravstva da, način ne – ljekari najavili odlaske

Vijesti 17. apr 201716:51 > 19:04
N1

Najavljena reforma zdravstva u Kantonu Sarajevu izaziva brojne reakcije kako pacijenata, tako i zdravstevnih radnika. Pripajanje Zavoda za materinstvo Domovima zdravlja najviše će štete donijeti pacijentima. Na svaki pregled će se čakati mnogo duže, smatraju upućeni, a pojedini ljekari već su najavili svoje odlaske.

Plan restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS nije zaobišao ni Zavod za materinstvo koji postoji više od 80 godina. Zdravstvo treba reorganizaciju, ali ne na ovakav način, kazao je direktor Zavoda Mithat Kurtović. Pripajanje Domovima zdravlja nije dobro rješenje, dodao je on.

“Najviše će pacijentice biti oštećene što znači da više neće biti skraćenog čekanja kao do sada. Bojim se da će se mamografija čekati sedam mjeseci, kao nekada prije, jer ostali mamomati ne rade. Bojim se da će žene na ginekološki pregled čekati malo duže”, poručuje Mithat H. Kurtović, direktor Zavoda za materinstvo.

Pojedini zdravstveni radnici i ginekolozi koji sada rade u Zavodu već su najavili svoj odlazak. Iako je premijer kantona Elmedin Konaković kazao kako otpuštanja neće biti, te da radnici neće dobivati otkaze, struka pak još uvijek nije sigurna šta će se dogoditi sa uposlenicima nakon sprovođenja reformi.

“Ne mogu da tvrdim šta će se desiti sa uposlenicima, mislim da ne bi trebalo da ljudi koji rade tu i koji su doprinjeli da ovo dobro funkcioniše da oni dobiju otkaz”, tvrdi Kurtović.

Razočarani cjelokupnim zdravstvenim sistemom – pacijenti nisu optimistični. Kažu, ionako nas niko ništa ne pita.

Anketa

“Ako to urade to neće biti dobro za pacijente. Morat ćemo na dvije, tri klinike da bi obavili ginekološki, ultrazvuk i mamografiju i sve je onda razbacano”.

“Ta vrsta reformi i sve što će se desiti će još više sve zakomplikovati i ja ne znam kako ćemo mi pacijenti moći to podnijeti”.

“Stanje u zdravstvu je očajno i mislim da se neće ništa poboljšati, svakim danom je sve gore i gore”.

“Ne može biti nikako bolje, ovo ovdje je idealno za trudnice”.

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva je nekoliko puta tokom svog postojanja bio pripajan Domovima zdravlje, ali uvijek se pokazalo da to nije dobro rješenje. Posljednji put je to bilo prije 20 godina, a otada Zavod radi samostalno i posluje pozitivno, tvrde u menadžmentu. Obzirom da su reforme još u fazi dorade, ostaje da se vidi da li je nezadovoljstvo pacijenata i doktora ovim prijedlogom i opravdano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.