HDZ-ova podrška akcizama za Izborni zakon?

Vijesti 17. apr 201718:49 > 19:02
N1

Ni uskršnji prijem kojeg je u Sarajevu organizirao Vrhbosanski nadbiskup nije mogao sakriti kisela lica prvih ljudi SDA i HDZ-a. Izostalo je i tradicionalno tucanje jajima političkih lidera.

Loše odnose kojI vladaju među partnerima u vlasti potvrdile su izjave. Ponovno o Izbornom zakonu čije izmjene HDZ namjerava predložiti po hitnoj proceduri na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a što je lider SDA nazvao jednostranim činom.

“Dogovarali smo se godinu i po dana pričajući kako smo se dogovorili oko Mostara, pa nije bilo izbora. Pa bi sada trebali govoriti kako smo se dogovorili oko odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju konstitutivnost naroda što znači Domovi naroda, članovi Predsjedništva BiH… Imali smo jednu zavidnu razinu suglasja, a onda smo počeli demantirati da smo se dogovarali. Da se više ne bi lagali i iznosili različite stavove u javnosti u Parlamentu ćemo pričati o tome”, rekao je Dragan Čović.

“HDZ je to krenuo jednostrano. U ovoj zemlji vi ništa ne možete jednostrano uraditi, imate uvijek četiri ili pet koalicionih partnera. Treba se dogovoriti u jednom širem paketu, a ne samo jednom segmetnu za koji ste vi zainteresirani i pri to ne modificirati ranije neke dogovore. Isključivo smo zainteresirani za rješavanje tog pitanja u sklopu rješavanja pitanja Sejdić-Finci. Ide se jednostrano, reduciranim i modifikovanim rješenjima i ne bih rekao da će to, ne samo ovaj put, već općenito moći proći”, odgovorio je Bakir Izetbegović.

Interresorna radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva održala je do sada nekoliko sjednica, no nije postignut minimum saglasnoti oko suštinskih izmjena. Ne postoji saglasnost oko izbora članova Predsjedništava BiH, izbora članova Parlamenta BiH, ali ni oko odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože ljubića. Rok za njeno donošenje ističe za dva mjeseca.

Za sutra je najavljena i sjednica Predsjedništva HNS nakon koje će se, kako je najavio Čović, analizirati prijedlozi zakona koji bi trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru, na svim raznima vlasti.

On je odbio navode kako će HDZ svoju podršku setu Zakona o akcizama uvjetovati podrškom izmjenama Izbornog zakona rekavši kako je vrijeme ucjena prošlo.

Predsjednik SDA ovo nije želio komentirati, uvjeren da će set Zakona o akcizama dobiti potrebnu većinu, pa i zastupnika SDA koji su na prošloj sjednici odbili usvajanje po hitnoj proceduri. On su i danas potvrdili kako će insistirati na garanciji provedbe sedam tačaka koje su dogovorene na sastanku sa rukovodstvom SDA. Odnosno, kako je za N1 kazao Šemsudin Mehmedović, prije glasanja o akcizama, insistiraće se na izjašnjavanju o zaključcima.

Za petak je najavljena i sjednica Predsjedništva SDA, dok se na kolegiju kluba pred sjednicu Predstavničkog doma očekuje i sudjelovanje Bakira Izetbegovića što inače do sada nije bila praksa. U jednom su dva stranačka lidera ipak složna, da je upravo onaj drugi odgovaran za destabilizaciju odnosa u BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.