Borenović: U BiH je sve moguće ako vam je Dodik prijatelj

Vijesti 18. apr 201714:24 > 14:43
N1

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa, ispričao je za N1 da je ''slučaj lažnog Predstavništva Republike Srpske u Izraelu'' na najbolji mogući način ilustruje način na koji funkcioniše vlast u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

 Borenović je kazao da se radi o očiglednom izvlačenju novca i da cijeli slučaj mora istražiti policija.

”Očigledno je cilj izvlačenje novca. Radi se o stotinama hiljada maraka. Iz Ministarstva inostranih poslova Izraela potvrđeno je da oni nemaju nikakvu komunikaciju s Predstavništvom RS-a i da ono ne postoji dvije godine. Postavlja se opravdano pitanje: ko ima pravo da plaća nepostojeće predstavništvo? Vjerovatno taj novac ide na privatne račune i ovo je pravo pitanje za policiju i istražne organe. Jer, kako je moguće da se jedan čovjek nagrađuje tolikim novcem iz budžeta Republike Srpske, a novca nema za osnovne potrebe građana”, zapitao se Borenović u razgovoru za N1.

Naš sagovornik tvrdi da je veza Dodika i navodnog šefa Predstavništva RS-a Arie Livna – snažna.

”Njegova veza s Miloradom Dodikom je vrlo snažna, on je njegov savjetnik, čovjek koji ima punu zaštitu i očigledno je u ovoj zemlji sve moguće ako ste bliski prijatelj s predsjednikom Republike Srpske. Zato smo mi snažno osudili ova dešavanja i borimo se protiv tih anomalija u društvu u kojem živimo”, dodao je prvi čovjek PDP-a.

Čuda su, dodao je naš sagovornik – moguća kad ste prijatelj s Miloradom Dodikom.

”Ne znam šta treba da se desi da bi se zajedno pokazalo da su ovdje čuda moguća i da je ovdje pravilo sve što je izopačeno u normalnom svijetu. Ovo je apsurd. Sve što je u normalnom svijetu za zatvor i kaznu, u Dodikovom je za pohvalu i nagradu”, zaključio je.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pozvao je prije nekoliko dana premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović da hitno preduzme odgovarajuće mjere i spriječi, kako kaže, dalje urušavanje ugleda ovog entiteta i BiH zbog “Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, koji u toj zemlji ne postoji već dvije godine”.

U pismu upućenom premijerki RS, Crnadak navodi da je zvanično obaviješten da su izjave visokog funkcionera izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Dana Oriana o Predstavništvu RS autentične i istinite, te da predstavljaju zvaničan stav institucija Izraela, odnosno da Predstavništvo u toj zemlji ne postoji već dvije godine, da nema nikakvih aktivnosti, te da se “bivši šef bivšeg Predstavništva lažno predstavlja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.