Đonlagić: Vozim se tramvajem, ne treba mi službeno auto

Vijesti 18. apr 201717:21 > 17:54
N1

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik Saveza za bolju budućnost i poslanik u Parlamentu BiH, bio je gost Dana uživo televizije N1.

Danas je, inače, održana sjednica predsjedništva SBB-a. Đonlagić je govorio o sjednici, o svom životu u politici, ali i jednoj zanimljivosti – on, naime, ne koristi priviliegije koje mu pripadaju kao državnom poslaniku pa svakodnevno koristi usluge gradskog prevoza.

”Moje stajalište o akcizama i to ne samo moje već svih ljudi koji se razumiju u te stvari – ovo se smatra jednim od značajnih razvojnih projekata. Ovo neće biti pitanje jednostavno za razmatranje. To je pokazala i prethodna sjednica. U svakom slučaju mislim da će biti dinamično, to je jedan projekat koji za sobom nosi i i negativne stvari, ali i u puno više pozitivnih strana. To tako treba promatrati”, rekao je i dodao da će glasati ”za”.

Kazao je da koalicija SBB-a čiji je član i Stranke demokratske akcije – funkcioniše.

”Mislim da koalicija funkcioniše, u različitim sredinama imamo različit kvalitet saradnje. Postoje sredine kao Tuzlanski Kanton i Kanton Sarajevo gdje to jako dobro funkcionira. Taj koalicioni odnos na nivou izvršne vlasti funkcionira zadovoljavajuće u ovom trenutku. Svaka stranka ima svoje programe i svoje interese. Birači od stranaka traže ono što je obećano”, dodao je.

S velikom pažnjom pratiće se sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH i to zbog glasanja o Zakonu o akcizama, no na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač zastupnik SBB-a Damir Arnaut.

”Šta može biti vrednije od ljudskog života. O tome nekad odlučuju sekunde. Mislim da bi bilo korisno da se to podrži, da vozila hitne pomoći imaju pravo prolaza. Meni je to izgledalo sasvim logično. Ne znam kako je u drugim zemljama”, prokomentirao je gost Dana uživo, a potom priznao da ne koristi službena vozila već da se svakodnevno vozi tramvajem ili autobusom.

”Meni ne trebaju društvene mreže da bih bilo šta saznao. Slušam šta narod komentariše u vozilima gradskog prevoza. Ti komentari su mi značajni. Narod je nezadovoljan ponašanjem političara. Biti političar je zanimanje kao i svako drugo: treba biti časno i pošteno, da se sav potencija iskoristi u funkciji razvoja zemlje. Ja sam se na politiku odlužio zbog želje da učestvujem u pozitivnim procesima. Samo sam jednom za šest godina koristio službeno vozilo. Samo jednom. Meni ne smeta ni tramvaj na autobus. Koristim gradski prevoz, to je moj narod i pozivam sve da koriste sredstva javnog prevoza”, zaključio je Đonlagić gostujući na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.