VIDEO: Direktorka UKCS u vozilu Predsjedništva BiH

Vijesti 18. apr 201717:32 > 18:44
N1

Policijski izvori potvrđuju da je automobil u kojem se juče vozila Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra u Sarajevu i supruga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, registrovan na ovu državnu instituciju.

Izostao je odgovor nadležnih na osnovu koje Odluke ili Pravilnika službena vozila Predsjedništva BiH mogu koristiti direktori ili zaposlenici drugih institucija.

U automobilu Predsjedništva Bosne i Hercegovine juče je putovala direktorka Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović. Policijski izvori potvrđuju da je vozilo kojim je sa saradnicima stigla u posjetu Kliničkom centru u Tuzli registrovano na državno Predsjedništvo. Na koji način, čijom Odlukom i na osnovu kojeg Pravilnika supruga člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u svojstvu direktorke zdravstvene institucije može koristi automobil druge institucije – nadležni su bez odgovora. Izostao je i odgovor ko je potpisao nalog za službeno putovanje direktorke Izetbegović istim automobilom kojim je njen suprug krajem marta stigao na sjednicu i otišao iz Centrale SDA. Konkretan slučaj član Predsjedništva BiH Dragan Čović nije htio komentarisati, osim o sebi i svojoj supruzi.

“Pa ja ga ne koristim u 90 posto slučajeva, kako će mi ga supruga koristiti, ali stvarno ne bih komentarisao. To su privatne stvari, neka svako odgovara za sebe”, kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Čović se nakon izjave i održane sjednice Predsjedništva HNS-a iz zgrade HDZ-a BiH u Mostaru bez vozača i pratnje odvezao u terencu koje nije u vlasništvu Predsjedništva BiH. U nešto drugačijem službenom Audiju njegov kolega iz Predsjedništva BiH danas je boravio na međunarodnom sajmu u Gračanici. Novinari nisu imali priliku saznati njegov stav o jučerašnjem službenom putovanju njegove supruge. Inače, Pravilnik o službenim vozilima u Institucijama BiH u nekoliko članova detaljno propisuje uslove nabavke i način korištenja:

“Službena vozila koriste se za službene potrebe institucija BiH na osnovu pisanog naloga za službeno putovanje kojim rukovodilac institucije ili lice koje on ovlasti odobrava korištenje službenog vozila u svrhu prevoza lica, stvari i drugog tereta.”

No, ovaj Pravilnik iz 2014. Savjet ministara BiH izmijenio je godinu dana kasnije i to na način da je Predsjedništvo BiH izuzeto od primjene konkretnog Pravilnika. Novi poseban Pravilnik državnog Predsjedništva je nepoznanica jer izostaje odgovor nadležnih o detaljima koje propisuje.

Prema navodima iz imovinskih kartona, konkretno iz 2014. godine, navedeno je da Bakir Izetbegović nema vozilo, a da njegova supruga Sebija Izetbegović vozi putnički automobil u vrijednosti od 50 hiljada KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.