"Pravilo EU – meso starije od 12 mjeseci ide u BiH"

Vijesti 19. apr 201717:13 > 20. apr 2017 17:33
Pixabay.com

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je najnovije podatke o nesigurnim neprehrambenim proizvodima koji su se našli na bh. tržištu u prošloj godini. Neki od njih povučeni su sa tržišta, neki uništeni.

Igračka Tiny Love, plastična okrugla ljuljačka za djecu, električne kvarcne grijalice marki AWT, Luxel i Tristar, zaštitna obuća Rockrooster Bullet te mišići za plivanje marke Intex najnoviji su članovi liste rizičnih proizvoda Agencije za nazor nad tržištem BiH.

Od svih proizvoda koji su u protekloj godini označeni rizičnim, najveći broj su igračke koje sadrže opasne hemijske materije. Zatim, tu je električna oprema koja sa sobom nosi rizik od strujnog udara i požara, ali i nekoliko modela merdevina koje donose rizik od fizičkih povreda.

“Igračke koje smo radili imaju veoma visok procenat ftalata. To je hemijska supstanca sa odloženim dejstvom, koja jako negativno utječe na reproduktivno zdravlje djece. Njihov negativni efekat ne može se uočiti odmah. U pitanju je sterilitet. Umanjuje se reproduktivna sposobnost”, objasnio je Aleksandar Golijanin, direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

U prošloj godini, na tržištu Bosne i Hercegovine pronađeno je 58 modela nesigurnih proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače.

Među njima, pored dominantnih igračaka i električne opreme, našli su se proizvodi za djecu poput bicikala, zatim sportska i lična zaštitna oprema, te u malom procentu oprema za telefone. 

Ogromna većina rizičnih proizvoda, njih gotovo 80 posto dolazi iz Kine. Slijede oni porijeklom iz Turske, Poljske, Njemačke te domaći proizvodi. Za 5 posto pronađenih rizičnih proizvoda ne zna se odakle potiču.

“Kada uporedimo Bosnu i Hercegovinu sa Evropskom Unijom, možemo reći da je nivo rizičnih proizvoda na istom nivou. To otprilike znači da 79 do 80 posto identifikovanih rizičnik proizvoda potiče iz Kine, što je slučaj i u Evropskoj uniji”, otkrio je Samir Bekto, Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH tvrde kako rade punim kapacitetom, te kako im je potrebne veća pomoć građana koji će prijavljivati sumnjive proizvode. Kako bi ilustrovao kvalitet proizvoda koji se prodaju na bh. tržištu, direktor agencije kaže:

“Kažu da u Evropskoj uniji važi pravilo da meso staro do šest mjeseci služi za upotrebu njihovom stanovništvu. Ono starosti od šest do dvanaest mjeseci ide u životinjsku upotrebu, a meso starije od dvanaest mjeseci ide na tržište BiH”.

Da bi Bosanci i Hercegovci prestali koristiti rizične proizvode sumnjivog porijekla, potreban je novi zakon na državnom nivou, kažu u Agenciji. Prema postojećem, oni nemaju mogućnost kontrole proizvoda na graničnim prelazima. Provjere smiju vršiti tek nakon što potencijalno rizični proizvodi dospiju na police trgovina. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.