Prodanović: Stav SNSD-a o akcizama nepromijenjen

Vijesti 20. apr 201709:45 > 10:02
N1

Uoči današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, živo je na političkoj sceni. Traju stranačke konsultacije oko toga kako će se zastupnici u Parlamentu izjasniti o prijedlogu Zakona o akcizama, što se, kako stvari stoje, neće znati do samog glasanja.

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u PD PS BiH bio je gost Novog dana koji je rekao da se nada da će ovaj put biti dovoljno ruku za prolazak.

Kad je u pitanju odnos SNSD-a, on je nepromijenjen. Naši delegati u Domu naroda su ga podržali i nadam se da će biti usvojen danas”, rekao je Prodanović.

Mi smatramo da bila bila značajna poruka za građane da se ovi zakoni usvoje i da se dio obaveza iz Reformske agende provede i smatram da bi bilo korektno da političari kada nešto obećaju to provode. Također, bio bi ispunjen dio reformskiih obaveza i BiH bi bila u situaciji da aranžman sa MMF-om stupi na snagu jer su to obaveze BiH, odnosno da provodi određene reforme, zbog čega smo mi za zakon. Važno bi bilo za SNSD da definitivno pokažemo lažnu predstavu parlamentarne većine prema javnosti”, naveo je Prodanović za N1.

Istakao je i da ne vidi razlog zašto SNSD ne bi glasao za ovaj zakon.

Koga štite oni koji se ne zalažu za zakon – da li građane BiH, institucije BiH, da li je to strateški cilj Saveza za promjene ili zaštita naftnih lobija u BiH. Ne treba zaboraviti da su cijene nafte u BiH najniže u odnosu na sve zemlje u regionu a da BiH ima jednu od najlošijih infrastrukura”, kazao je.

Prodanović je u studiju N1 rekao da bi bilo loše da se poljoprivredni sektor nađe u lošoj situaciji kao i da vlast treba da poboljša sistem za poljoprivredni fond kako bi se njihovi proizvodi mogli naći na tržištu zemalja EU, kao i da je RS u cjelini obezbijedila sve potrebe naftom u ovoj poljoprivrednoj sezoni.

Na pitanje razmišlja li se o uštedama reformom administracije je kazao: “Bez ikakve sumnje. Mi imamo megalomansku nefunkcionalnu administraciju na svim nivoima koja bi morali biti puno više u službi građana. Taj proces je trebalo mnogo ranije započeti i završavati i rasteretiti realni sektor od bespotrebno visokih nameta. SNSD to mora hitno uraditi, to može biti bolno ali to moramo uraditi od lokalnih zajednica pa dalje”.

HDZ BiH najavio je da će se parlamentarci uskoro po hitnoj proceduri izjašnjavati i o predloženim izmjenama Izbornog zakona. Kazali su i da nema više stranačkih dogovora, SDA je ovaj čin nazvao jednostranim. 

Opterećeni smo problemima unutar velikih partija na području FBiH, SDA i HDZ – od nerješavanja pitanja Mostara, biranja hrvatskog člana Predsjedništva… Treba ići u promjene Izbornog zakona i pitanje koje se treba naći na dnevnom redu je jednakopravnost i konstitutivnost svih građana”, kazao je za N1.

Mediji spekulišu o ucjeni, akcize za Izborni zakon, o čemu je Prodanović rekao: “Mi ćemo danas imati rezultat oko glasanja za akcize, ali smatram da bi bilo jako važno podržati konstruktivan dogovor. Ovdje niko ne radi protiv nekoga. Trebali bismo svi raditi u interesu građana BiH, ali i istovremeno za naš evropski put”.

Govorio je i o prijedlogu Josipa Grubeše o izmjenama krivičnog zakona, tj. da se oni osuđeni za ratne zločine mogu pomilovati te je kazao kako nije vidio prijedlog zakona ali da kada bude u proceduri, da će u SNSD-u biti spremni da imaju stav. Naveo je i kako je to vrlo osjetljivo pitanje u BiH, ali i da razumije bol i patnju žrtava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.