Otac nastradale Selme Agić: Prodaćemo i kuću, ako treba

Facebook

U Kantonalnom sudu Sarajevu nastavljeno je suđenje Sanjinu Sefiću optuženom da je automobilom u oktobru prošle godine usmrtio dvije studentice. Danas su se pred sudom pojavili prvi svjedoci, očevici nesreće, ali i očevi nastradalih djevojaka.

Na početku suđenja, svoj iskaz dali su očevi nastradalih, Enes Malkoč i Amir Agić. Optuženi Sanjin Sefić izrazio im je saučešće rekavši kako mu je žao i kako se kaje zbog svega.

“Nije bio iskren. On da je htio dati iskreno saučešće, pomogao bi djevojkama. Ne bi bježao čak u drugu državu. Da je to mislio, mogao je sad da se brani sa slobode. Da je ostao na mjestu nesreće i pomogao im, sada bi bio slobodan čovjek, a ne u pritvoru”, kazao je Amir Agić, otac nastradale Selme Agić.

Na pitanje tužiteljice, očevi nastradalih odgovorili su kako će tražiti imovinsko-pravnu naknadu od okrivljenog, ali se nisu htjeli izjasniti o tačnom iznosu. Na izlasku iz sudnice, ponovili su: moramo vjerovati pravosuđu.

“Advokat Sanjina Sefića malo prejudicira, hoće da vodu navede na svoj mlin. Želi dokazati da je to uradilo neko drugo auto, a ne ono koje zaista jeste. Ali, takva je pravda, takvo je pravosuđe. Mi idemo do kraja, nećemo posustati. Očekujemo da će to biti pravedno. Ako ne bude, rekao sam i prošli put, mi ćemo se žaliti. Spremni smo da postavimo šatore ovdje u ovaj park i da budemo tu. Prodaćemo svoje kuće i branićemo naše kćerke”, istakao je Amir Agić, otac nastradale Selme Agić.

Osim Sanjinu Sefiću, sudi se i njegovoj sestri Sari Sefić, te Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću koji su optuženi su da su mu pomogli da pobjegne države. Kao svjedoci Tužilaštva, saslušani su i Fikreta Hadžiavdić, očevidac sa mjesta nesreće, te Mahir Suljević, zaposleni u kazinu u koji je, prema navodima otpužnice, Sefić došao nakon što je automobilom usmrtio Selmu i Editu. Suljević je potvrdio kako je Sefiću ustupio fiksni telefon, ne znajući za ono što se desilo, te kako mu je pozvao taksi u kojem se optuženi udaljio od pomenutog kazina. Takođe, potvrdio je i kako je njegov nadređeni, Sanjinov otac, Jasmin Sefić. Suđenju su prisustvovali članovi porodica nastradalih, te prijatelji i fakultetske kolege.

“Da smo mi uz porodicu, da ćemo nastaviti pratiti proces suđenja. Barem ovaj put, suzdržaću se od komentarisanja bilo kakvih dešavanja unutar sudnice. Mi ćemo se boriti. Opet naglašavam, ne tražimo demoniziranje Sanjina Sefića niti saučesnika. Mi želimo da se sudi pravedno i da dobije najveći moguću kaznu u okviru postojećeg zakona”, poručila je Lamija Spahić, neformalna grupa “Za Selmu i Editu”.

Naredno ročište u okviru suđenja Sanjinu Sefiću i drugima pred Kantonalnim sudom u Sarajevu biće nastavljeno 18. maja u 9 sati, kada će biti nastavljeno sa ispitivanjem svjedoka tužilaštva. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.