Obnova džamije Arnaudije – put jednih ka drugima

Vijesti 22. apr 201718:35 > 18:56
N1

Godinu dana nakon završetka obnove najstarije banjalučke džamije Ferhadije, počinje obnova Arnaudije, 16 godina mlađe džamije, izgrađene 1595.godine.

Polaganje kamena temeljca za banjalučane ali i druge vjernike mnogo znači

Izgradnjom Arnaudije zaokružiće se kaže muftija Osman Kozlić obnova tri najznačajnije džamije u BiH – Arnaudije, Ferhadije i fočanske Aladža džamije. Kozlić je istakao da je bitno obnoviti “svaki božiji hram”, dodavši da je potrebno obnoviti i staru pravoslavnu crkvu u Mostaru.

Procjenjuje se da će obnova trajati oko 3 godine, a novac za izgradnju obezbijedila je Turska. Iz Vakuske direkcije ističu značaj suživota u BIH

Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-I-ulema Husein ef. Kavazović rekao je da gradu treba vratiti što je njegovo. Arnaudija je kaže Kavazović opomena da može biti zloupotrebljen čovjek, ali ne i narod. Muslimani dodaje nikada ne prave razliku između džamije i crkve. “Sve su naše džamije, sve su naše crkve…”, kazao je.

Vjerski objekti, naglašeno je na skupu predstavljaju “put jednih ka drugima”.

Na svečanosti je istaknuto da je danas veliki dan, jer se kamen temeljac za Arnaudiju polaže na Dan Grada Banjaluka. Džamija Arnaudija, kao i Ferhadija , porušena je 7. maja 1993 godine. Jedna je od 16 porušenih banjalučkih džamija.

I jedina dosada neobnovljena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.