Zvizdić iz SAD za N1: Američki prijatelji ostaju uz BiH

Vijesti 24. apr 201718:10 > 18:10
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić boravi u Washingtonu gdje prisustvuje Proljetnom sastanku MMF-a i Svjetske banke.

On se danas u Bijeloj kući sastao sa zamjenicom pomoćnika predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost Fionom Hill koja će biti direktorica Odsjeka za Rusiju i Evropu.

“Sastanak je bio vrlo sadržajan i vrlo konstruktivan, trajao je više od sat vremena što govori u prilog činjenici da smo analizirali ukupnu situaciju kako u BiH, tako i u regionu. Gospođu Hill sam upoznao sa aktuelnom situacijom, procesima u BiH, sa našim ključnim prioritetima i ciljevima. To su prije svega evropske integracije i aktivacija MAP-a kao narednog koraka članstva BiH u NATO-u, ali i sa projektima koji su vezani za ekonomski razvoj BiH, jačanje vladavine prava, našu uspješnu borbu protiv terorizma i svih oblika ekstremizma i svakako dalje jačanje regionalne saradnje”, kazao je Zvizdić za N1.

On je dodao da je današnji sastanak bio vrlo sadržajan sa velikim brojem jasnih detalja i zaključaka.

“Ali i sa važnom porukom, a to je da američki prijatelji ostaju uz Bosnu i Hercegovinu. Amerika kao dokazani prijatelj ostaje privržena ciljevima koje ima BiH, a to su evrospke i NATO integracije”, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je naglasio da se u narednom peridou mogu očekivati frekventnije posjete visokih dužnosnika američke administracije, kako BiH tako i regionu.

“Imamo snažnu podršku koja će se nastaviti u smislu tehničke, praktične i finansijske podrške u realizaciji naših narednih ciljeva a to je dalja borba protiv ekstremizma, terorizma i korupcije. Jako cijene unaprijeđenu regionalnu saradnju i saradnju između balkanskih zemalja, posebno BiH sa prvim susjedima”, kazao je Zvizdić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.