Kuda ide SDA: U jedinstvu je snaga ili ipak ne

Vijesti 24. apr 201718:47 > 19:25
N1

Sukobi unutar SDA, ali i problemi u vladajućoj koaliciji, i dalje traju. Zašto je Bakir Izetbegović u svojevrsnoj izolaciji?

Šemsudin Mehmedović mjesecima je problem lideru SDA, tačnije od prošlog Kongresa stranke kada je progovorio o korupciji i nepotizmu, kao protukandidat Bakiru Izetbegoviću.

U javnim istupima u kojima je zatražio demokratizaciju stranke ubrzo će mu se pridružiti i Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović za koje je postalo jasno da ih stranka više ne može kontrolisati unutar Predstavničkog doma. Tako je bilo i na posljednjoj sjednici gdje su se protiv usvajanja seta Zakona o akcizama po hitnoj proceduri izjasnila dvojica, dvojica ostala suzdržana dok se Safer Demirović za kojeg se pretpostavlja da će uskoro ozvaničiti status tzv . odmetnutog poslanika, navodno zbog bolesti nije ni pojavio na sjednici.

Tako je Bakir Izetbegović ponovo izgubio. Samo dan ranije, uvjeravao je javnost kako ima najmanje sedam zastupnika SDA koji će podržati donošenje zakona. Zbog zaključaka na kojima je insistirao Mehmedović u zamjenu za podršku, lider SDA molio je i Milorada Dodika da popusti.

No koliko god vladajućem SNSD-u trebao novac zbog dubioza u budžetu RS-a, za Dodika je bio mnogo opasniji prenos nadležnosti kao novi adut za opoziciju u izbornoj godini koja slijedi.

Zato je morao reći ne, ali nije propustio prozvati Izetbegovića u javnosti rekavši uz ostalo da mu ne pada na pamet da sređuje odnose unutar SDA.

Predsjedniku SDA danas nije lako. Unutarstranački problemi, u posljednje vrijeme i sa ogrankom stranke u Tuzli, s druge strane poremećeni odnosi u koaliciji, Savezu za promjene koji ga nakon revizije presude pred Međunarodnim sudom sada proziva i za preglasavanje srpskih ministara zbog akciza u Vijeću ministara, dok su odnosi sa SBB-om na rubu incidenta.

No ako i uspije srediti stanje u stranci, slijede teški razgovori sa HDZ-o koji neće odustati od izmjena izbornog zakona kojim će vjerovatno uvjetovati sve naredne reformske zakone i koaliciju u cjelini.

A kakvi odnosi vladaju najbolje se moglo vidjeti na kiselim licima dva lidera na uskršnjem prijemu i porukama koje pokazuju da minimuma suglasnosti oko izmjena izbornog zakona nema.

Da li će u konačnici poput Zlatka Lagumdžije, Bakir Izetbegović sam odstupiti pod pritiskom problema, ali i javnosti, dijelom i zbog nerazumnih poteza svoje supruge, teško je vjerovati.

No nakon što je izgubio Srebrenicu i Stolac i brojne gradove u Federaciji, čini se da ne stoji više ni ona slavljenička nakon izbora da “sarajevska opština vrijedi poput deset ostalih”.

Ako je suditi i po sve češćim istupima pojedinih načelnika i kantonalnog premijera, ni Sarajevo mu više nije vjerno kao nekad…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.