Gosti N1 složni: Marine Le Pen ne može da pobijedi

Vijesti 24. apr 201720:00 > 21:03
N1

Francuska odlučuje – ko će biti novi predsjednik? Hoće li zemlju voditi radikalna Marine Le Pen ili umjereni Emmanuel Macron? Kako će se odluka građana Francuske odraziti na ostatak EU, ali i na zemlje Balkana?

Na ova, ali i ostala pitanja večeras su u specijalnoj emisiji N1 odgovarali gosti Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj, Nada Popović – Perišić sa Fakulteta za medije i komunikaciju Univerziteta Singidunum, Dejan Jović sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Jasna Šamić, bh. književnica sa adresom u Parizu.

Gosti N1 su se složili kako nije iznenađeni dosadašnjom pobjedom Macrona.

Većina se odlučila za njega jer se to zove koristan glas. Svi mediji i stručnjaci nazivaju ove izbore istorijskim jer su se desila razna iznenađenja. Macron je bio iznenađenje jer nije imao nikoga iza sebe. Francuzi žele promjene ali ne mogu praviti promjene zato oni idu u revoluciju. Pitanje je da li će Macron uspjeti da dođe do tih promjena. Marine Le Pen bi došla sa ksenofobijom, a Macron mora da računa i na druge glasove. Iznenađenje je donekle da je nestala i desnica i ljevica u ovome času“, komentarisala je Šamić u gostovanju na N1.

Macron ima svoje šanse i većinom su svi stali iza njega. Treba staviti barijeru Marine Le Pen“, dodala je.

Šoja je rekao kako je iznenađenje možda Macron, ali da nije slučajno došao na to mjesto.

Pogledajte Ameriku, nakon Busha stigao je Obama. Prije godinu dana je neko, a vidjećemo ko, odlučio da se u Francuskoj pojavi novi čovijek. Ne kažem da ne vrijedi, on je izuzetan kapacitet ali ne podržavaju ga mladi. Skoro trećina mladih od 18 do 24 godine je glasao za Mélenchona. On je ponudio socijalni program. Nije slučajno da se ovo dogodilo. Socijalisti i centristi glasali su za Macrona i sve je to lijepo aranžirano, mada ne kažem da će biti loše, no Francuska ostaje osovina Evropske unije sa Njemačkom, a s druge strane ostaje vezana za Evropu, a Le Pen neće proći“, istakao je Šoja.

Popović-Perišić je navela kako smatra da Le Pen ne može da pobijedi, ali se također slaže da se Macron nije slučajno pojavio.

Mélenchon je po meni bio najveće iznenađenje u ovim izborima jer je najviše nudio i mislim da su ga mladi Francuzi podržavali, imao je šansu možda da pobijedi Le Pen da ga je podržala socijalistička partija a mislim da Le Pen ne može da ima šansu u drugom krugu jer su u prvom krugu bili usmjereni ka kandidatima, a ovog puta će se opredjeljivati protiv Le Pen. Podrške koje stižu Macronu ustvari su podrške onih koji glasaju protiv Le Pen pokušavajući da zaustave njeno napredovanje. Mélenchon nije podržao Macrona zato što je u svojoj kampanji govorio da je Macron kontinuitet Hollandeove politike“, kazala je Popović-Perišić.

Sa Macronom mislim da imamo dobre šanse da se nastavi politika u kojoj bi Francuska zajedno sa Njemačkom bila lider u EU jer je ispala Britanija, ispada, čini mi se, i Turska koje možda idu u smjeru potpunog prekida sa EU. Francusko-turski odnosi nikada nisu bili dobri, kao što znamo. Važno je da Njemačka i Francuska naprave koncept nove, snažnije EU. U tom kontekstu treba da se vidi šta će biti sa Zapadnim Balkanom. Većina ljudi u značajnim zemljama EU ne želi radikalne političare“, istakao je Jović za N1.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj je bila jako velika i iznosila je više od 70 posto.

Tolika izlaznost govori o Francuskoj da želi promjenu, ali ne radikalnu, ne želi Brexit niti nekoga kao što je Donald Trump. Mislim da bi i Mélenchon bio radikalnija promjena u odnosima sa EU“, dodao je.

Šamić je istakla kako je Macron na početku bio ismijavan, da su ga nazivali diletantom, pomodnom pojavom bankarom, ali se ne slaže da je on na to mjesto stigao urotom.

Radi se o tome da je ovo previše krupan zalogaj za EU pa je trebalo iznaći iznenađenje, ali ja nisam protivnik toga, no radi se o tome da se našlo neko rješenje koje će biti idealno i za Francusku i za EU“, naveo je Šoja.

Izabran je kao figura, kao neka vrsta rješenja. Meni se čini da će nastati problem kako će Macron doći do parlamentarne većine i tu će se vidjeti kakva će biti njegova politika“, kazala je Popović – Perišić.

Jović je dodao kako je vrlo važno kako će se Macron postaviti jer ako ne uspije u mandatu, on smatra da se otvaraju vrata za Le Pen ili nekoga ko bi vodio njenu opciju.

Šamić je izjavila kako misli da su Francuzi glasali protiv Le Pen bojeći se toga da se Francuska još više ne zaduži.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.