Važna poruka za maturante u BiH

Vijesti 26. apr 201714:10 > 14:13
Morgue File

Agencija za bezbjednost saobraćaja RS danas je u banjalučkom parku Petrar Kočić započela kampanju "Odaberite bezbjedan put kući sa žurke/mature".

Za početku kampanje banjalučki maturanti su plakate putem kojih su poručili “Ne pretvarajte slavlje u žalost”, “Slavite, ali pametno”, “Ako piješ ne vozi”, a imali su priliku i da probaju “pijane naočale”.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da je cilj kampanje da mladima, koji će uskoro proslavljati mature i punoljetstvo, skrenu pažnju da vožnja pod uticajem alkohola ima teške posljedice.

“Statistika kaže da smo u 2015. i 2016. čitav jedan razred maturanata izgubili u saobraćajnim nezgodama. U 2015. godini stradalo je 14 mladih starosti od 18 do 21 godina, a u prošloj godini 13 mladih. Nije ohrabrujući podatak da je u prošlog godini za 20 posto povećan broj vozača do dvije godine vozačkog staža koji su prouzrokovali saobraćajnu nezgodu”, rekao je Radović.

Kampanja će biti provedena u Prijedoru, Trebinju, Doboju, te drugim lokalnim zajednicama. U srednjim školama u tim mjestima srednjoškolcima će biti prikazan dokumentarni film Sanje Jokić “Život poslije života”, a Agencija će putem društvenih mreža širiti video materijale i podijeliti plakate u svim srednjim školama.

“Znamo da je mladost puna energije, samopouzdanja, veselja, ali trebamo mladima reći da u alkoholisanom stanju nema mjesta samopouzdanju. U alkoholisanom stanju niko nije sposoban da vozi iako mladi to ne osjećaju i ne razumiju”, izjavila je Jasmina Davidović, ministar porodice omladine i sporta RS.

Naglasila je da mladi u takvom stanju ne smiju da voze nego da treba da daju ključeve od automobila nekom ko nije pio ili da se posluže taksijem ili gradskim prevozom.

“Hoćemo da mladima skrenemo pažnju na to da vode računa o sebi, a u isto vrijeme i o drugim učesnicima u saobraćaju jer život i zdravlje je ono najvrijednije što imaju, trebaju da ga čuvaju i zbog sebe i zbog svojih najmilijih”, rekla je Davidović.

Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza RS, kazao je da svakodnevno svjedoče najtragičnijim posljedicama nekontrolisanog ili neodgovornog konzumiranja alkohola.

“Skrećemo pažnju svim učesnicima da prilikom konzumiranja alkohola, pijani ne sjedamo za volan nego da pozovemo nekog drugog i da slavlje ne pretvorimo u tugu i žalost”, dodao je Babić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.