Žuljević o PIO: Radi se o gomili laži da prevare penzionere

Vijesti 27. apr 201709:29 > 09:42
N1

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH jučer su usvojili dugo najavljivani Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Ovaj zakon je na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH i tim povodom gost Novog dana bio je zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević.

Usvojen je Zakon o PIO za koji tvrdimo da se radi o najvećoj pljački i zbog toga smo uložili niz amandmana no ova Vlada se nastavlja ponašati tako da ne prihvata nijedan amandman od opozicije i bojim se da ovim pravimo sve veći problem društvu“, rekao je.

Model koji je ova Vlada pripremila o penziono-invalidskom osiguranju koji je baziran o prosječnoj plati je pogrešan jer šalju poruku da ih radnici iz realnog sektora ne inetresuju i sa ovakvom reformom će ih žive sahraniti. Prosječna plata je kontaminirana javnim sektorom i oni će imati pristojnu dok će oni iz realnog sektora biti ugroženi i kada dođu u penziju. Nadam se da postoji dovoljan broj delegata da ne izglasaju ovaj zakon. Mora se voditi dijalog između pozicije i opozicije i nema niko pravo da našteti sve buduće penzionere“, dodao je za N1.

O tome kolika bi bila najniža penzija u realnom sektoru je rekao: “Onaj ko ima minimalnu platu bi ostvarivao pola boda što znači da je vrijednost boda 13,60 i matematički dobijete 260 KM ostvarenu penziju. Sama matematika pokušava da uzme pare od budućih penzionera“.

53 glasa je bilo „za“, jedan suzdržan i 20 protiv, a ukoliko se usvoji stupio bi na snagu 1. jula.

Pokušaj neodgovorne vlade koja je izgubila kompas da otme od radnika i penzionera kako bi ‘sačuvali’ njihov fond. Zašto neko želi da napravi sukobe između penzionera? Puno je stvari koje su napravljene pogrešno i zbog toga smo s amandmanima pokušali da ispravimo, ali nažalost nijedan mandat SDP nije usvojen, no to je odgovornost ove Vlade. Pokušaćemo da ubijedmo da ni za koga ovaj zakon nije dobar. Priča se kako će se ovim zakonom napraviti trezorsko poslovanje i da će ići iz budžeta isplata, ali kako je to moguće kada u prihodnoj strani ima deficit od milijardu maraka. Ovdje se radi o gomili laži da prevare penzionere“, naveo je Žuljević.

Istakao je i kako ovaj zakon ne garantuje ono što Vlada priča.

Radi se o nečemu što oštećuje buduće penzionere, to je socijalno neosjetljiv zakon jer način obračuna kažnjava ljude iz realnog sektora i koji bi bili gotovo živi sahranjeni sa predloženim koeficijentom. Svako na svoju savjest treba da odluči o ovome i odluka se mora donijeti na bazi zdravog razuma“, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.