Priča braće iz Sarajeva: Od izbjegličkog kampa do Hollywooda

Vijesti 27. apr 201714:13 > 14:18
Cliff Lipson / CBS

Damir i Dario Konjicija došli su u SAD iz izbjegličkog centra u Češkoj republici, a sada žive Američki san. Njih dvojicu je rat zajedno sa majkom otjerao iz BiH, a konačno prebivalište su pronašli u Louisvilleu, Kentucky.

Godinama su pokušavali da trasiraju svoj put ka Hollywoodu i američkoj pop kulturi, a na koncu su i uspjeli, kada su postali scenaristi CBS-ovog sitcoma “The Great Indoors”.

Damir ima 29, Dario 33 godine. U razgovoru za LA Times komentarisali su Trumpovu zabranu ulaska državljanima pojedinih zemalja u SAD.

Bosna i Hercegovina, po njihovim riječima, srećom nije na toj lisiti.

“Da, bilo bi teško tada. Kako bi naš život izgledao? Sumnjam da bi smo uopće bili psici na TV-u. Sumnjam da bi smo uopće došli ovdje gdje sada jesmo. Pogledali smo one fotografije majki i djece, i liče na našu mamu kada nas je dovela ovdje”, kazali su za pomenuti list.

Damiru je bilo pet, a Dariju devet godina kada je rat u BiH počeo. Autobusom su uspjeli izaći iz BiH šest mjeseci nakon početka sukoba u BiH, a tokom godina promijenili su nekoliko izbjegličkih kampova.

“Moram vam objasniti nešto. Niko nije vjerovao šta se dešava u Sarajevu. To je moderan gad. Sjećam se jedne žene što je bila sa nama u autobusu, nosila je aligator čizme. Niko nije želio prihvatiti šta se dešava. Mislili smo da će to trajati samo nekoliko mjeseci”, ispričao je Damir za La Times.

“Sjećam se, kada smo pakovali kofere za autobus, na TV-u je bio film Dirty Dancing”, prisjeća se Dario.

Promijenili su, kako rekosmo, nekoliko izbjegličkih centara, a najviše vremena su proveli u Češkoj. Nakon što je rat u BiH završio 1995. godine, Češka im je ponudila tri opcije. Da ostanu još dvije godine tu, da pronađu novi izbjeglički centar ili da odu nazad u Bosnu.

Išli su od ambasade do ambasade, da bi ih 1997. godine stigao odgovor iz SAD-a. “Osjećali smo se kao da su nam napisali ‘idete u Hollywood’. Bili smo jako uzbuđeni. Sjećam se kako smo bili uzbuđeni kada smo sletjeli u Louisville”, ipričao je Damir.

Kao djeca, njih dvojica su bili opsjednuti serijom Seinfeld, koju su prvi put gledali u SAD-u. Tu su naučili koncept stand-up komedije, koja u Istočnoj Evropi tih godina nije postojala.

Dario se počeo tim da bavi sa 18 godina, a sa 20 je počeo da zarađuje od tog posla. Uzbuđivala ga je pomisao da piše šale koje izvodi pred publikom.

Sjedili u garsonjeri i radili ono što najbolje znaju

Damir je u međuvremenu išao na akademiju na Univerzitetu Illinois. Želio je postati glumac/scenarista. Tada su se dvojica braće dogovorila da idu u Hollywood. Kofere su spakovali 2009. godine i odvezli se zajedno u dio SAD-a gdje sada žive Američki san.

“Nismo imali kontakte, i shvatili smo da moramo sami trasirati sebi put. Sjedili smo u garsonjeri, i sve što smo mogli da radimo jeste to da pišemo”, ispričao je Konjicija.

Nedavno su snimljene i prikazane prve epizode TV serije “The Great Indoors”, koje su njih dvojica napisali. Za LA Times su priznali, da sada razmišljaju o tome kako neke druge izbjeglice iz drugih zemalja ne mogu imati put kakav su imali oni, u svjetlu Trumpove zabrane.

“Niko ne bira da dođe kao izbjeglica. To je splet nesretnih događaja. Najbolje od svega je što ti neke druge zemlje pomognu. Ne mogu ni zamisliti kako je Sirijskim izbjeglicama sada, kada im zemlje zatvaraju vrata”, kazao je Dario Konjicija.

Kazao je i to, da su se u svakoj zemlji osjećali kao stranci, kao izbjeglice. Osim u SAD-u.

“Ovdje su nas svi prihvatili kao Amerikance. To je osvježavajuće bilo. Nije ih bilo briga koja je naša nacionalnost”, ispričao je Dario.

Sada su se oklnosti po izbjeglice iz ratom zahvaćenih dijelova svijeta dosta promijenile.

“Mi razumijemo činjenicu da svi znaju da smo iz Bosne. Mi smo bijelci. Naše izbjegličko iskustvo je moglo biti dosta drguačije da smo recimo došli iz Ruande. Možemo govoriti sam iz naše perspektive”, kazao je Damir za LA Times.

“Iskreno, moram vam reći, u Kentuckyju, južnjačkoj državi, gdje ljudi mogu malo oklijevati – mi nismo osjetili ništa drugo osim topline i prihvatanja”, završili su svoju priču za ugledni američki list.

Njihov prvi scenaristički kredit zapisan je 2011. godine, kada je snimljena epizoda Second City This Week. Bili su dio produkcijskih timova na TV serijama Marry Me, The Goldbergs i The Real O'Neals.

Njihov Američki san počeo se ostvarivati 2016. godine, kada su snimljene prve tri epizode serije The Great Indoors.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.