7 na N1: Zašto je BiH zemlja nojeva

Vijesti 29. apr 201715:46 > 15:56
N1

Emisija "7 na N1" donosi pregled događaja koji su obilježili sedmicu na isteku. Iz današnjeg izdanja izdvajamo...

Zaboravljeni branitelji blokirali granične prijelaze. Uzalud su čekali da se u Federalnom parlamentu usvoji rezolucija o njihovim pravima. Umjesto rezolucije, dočekali su ih specijalci, uklonili ih s granice, a pojedine i priveli.

Prije toga zajedno sa mještanima organizirali su proteste u Ljubuškom, u očekivanju Dragana Čovića koji je trebao doći na obilježavanje 27. godišnjice osnivanja HDZ-a. Na kraju se ipak nije pojavio, pravdajući nedolazak elementarnom nepogodom zbog koje su nastradale oranice, pa nema smisla slaviti.

A zaboravljeni branitelji, najbolje da ostanu zaboravljeni. Jer šta da prođe njihov zahtjev i oformi se registar branitelja. Kako dokazati da si bio časnik i zaslužio vojnu mirovinu sunčajući se na Makarskoj rivijeri, a takvih u HDZ-u ne manjka.

U sjeni protesta ostala je i izjava šefa kluba HDZ-a u Parlamentu BiH, kako rezolucija o braniteljima nije razmatrana, uz ostalo jer se o njoj nije izjasnio Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora. Jel ima još ko naivan da vjeruje da je HNS samo nevladina organizacija?

U RS- u prodaja Rudnika Ljubija unijela razdor u dvije koalicije, ali i nemir unutar SNSD-a. Sve glasniji pozivi za smjenu prve dame RS-a, Željke Cvijanović, dok se javnosti pokušava pojasniti ko je zapravo Arni Livne i zašto mu se iz budžeta RS isplaćuje mjesečno 4.000 KM.

U međuvremenu Bakir Izetbegović podijelio kartone, crveni za Šepića, žute za Mehmedovića, Sokolovića i Ahmetovića. Mehmedović odgovorio da se zacrvenio “jer je dobio žuti od ljudi koji su davno zaslužili crne” i vrlo vjerovatno time se približio i opasnom, crvenom.

No Bakir ima više problema od “odmetnutih”poslanika SDA.

Progone ga kažu novinari jer je želio zaštititi suprugu, kad već država ne želi. Pa joj dao službeni automobil Predsjedništva BiH na korištenje. Škoda Superb ipak je sigurnija od Citoena 5 koji Sebija Izetbegović ima na raspolaganju kao direktorica Kliničkog centra u Sarajevu.

Federalni premijer čestitao je radnicima 1. maj. Da im bude naredni još sretniji. Uz sve namete koje planira njegova vlada u naredenim mjesecima, i sa dosadašnjim izmjenama radnog zakonodavstva, ne možemo, a da se ne upitamo… jel on to stvarno ozbiljno?

Odgovorila mu je gladna radnica nekadašnjeg giganta, Konfekcije Borca iz Travnika. Kaže, nisu oni krivi, mi smo. Jer smo savili glave u zemlju, ko nojevi, u strahu da ne bude još gore.

Sa desetak radnika i ovaj 1. maj. dočekaće ispred zgrade Vlade Federacije BiH u nadi da će je neko barem saslušati.

Emisiju “7 na N1” gledate subotom od 20 i nedjeljom od 8 ujutro. Emisiju uređuje i vodi Tina Jelin Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.