Digli glas za one koji ga nemaju: Stop ubijanju životinja

Vijesti 29. apr 201719:08 > 19:19
N1

Neformalna skupina građana okupila se na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu u znak protivljenja izmjeni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na državnoj razini.

Naša država od 2009. godine ima odrednicu koja štiti životinje od stradavanja zbog njihova krzna, a uzgajivačima je dato 10 godina prijelaznog perioda za preorijentiranje proizvodnje. Izmjenom se nastoji produžiti ovaj period.

Podižu glas za isti cilj, za bića koja ga nemaju. Okupljeni ispred Parlamenta BiH poručuju, zaustavite izmjene zakona koji dopušta brutalno ubijanje životinja i to sve zbog njihovog krzna, a radi mode, glamura i profita.

Produžetak pomenutog roka bi značio da prelazni period zapravo traje do 2028. godine. Predlagači – prethodne godine HSS, a sada HDZ. Maida Šabeta iz Koalicije bez krzna smatra da postoje pokušaji manipulacije zaštitara životinja. U novim amandmanima izostavljeni su psi i mačke, vjerovatno kako se građani ne bi bunili.

Na skupu su svoje protivljenje iskazali i volonteri iz susjedne države Hrvatske. Njihova borba na domaćem terenu se isplatila – prelazni period je završen.

Zakon čeka glasanje u Domu naroda. U međuvremenu, provedena je javna rasprava o tome želi li narod BiH nastavak uzgoja za krzno, na kojoj se velika većina, tačnije 89 posto, izjasnila protiv te okrutne prakse. Da li će ove molbe pasti na gluhe uši, ostaje da saznamo…

Više detalja ima Zerina Čengić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.