Presedan: Sindikat plaća policiji osiguravanje skupa 1. maja

Vijesti 30. apr 201717:40 > 19:28
N1

Savez sindikata RS organizovaće sutra za Međunarodni praznik rada mirnu protestnu šetnju u Banjaluci. Platili su 3.000 KM koje im je tražila banjalučka uprava policije za plaćanje policajaca koji će obezbjeđivati skup. Kažu da se ovo prvi put traži od njih. Vlastima će sutra, dok budu jeli sindikalni grah, poručiti "Opasuljite se".

“Slave oni koji ne trebaju da slave, a protestuju oni koji bi trebalo da slave”, uoči ovoga 1. maja sublimirala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić stanje društvene svijesti.

Sutra će od 10 časova na Trgu Krajine u Banjaluci početi okupljanje nezadovoljnih sindikalaca. Očekuje se njih do 2.000. Šetaće mirno pored Narodne skupštine i Vlade RS, do parka Mladenn Stojanović gdje će biti pročitan sindikalni proglas, ali i podijeljen grah uz vrlo jasne poruke:

“Opasuljite se, i mislim da bi svi trebali na ovim prostorima da razumiju u poruku”.

Poruku će uzalud uzvikivati sindiklaci pored Vlade. Niko ih tu neće čuti, jer u zgradi nema rada na Međunarodni praznik rada. Policajci će ipak raditi. Za 77 policajaca koji će obezbjeđivati protest od Sindikata je traženo da uplate 3.000 KM. Ovo je presedan, tvrde sindikalci, najavljujući tužbe.

“Prvi sindikat u RS koji je dobio rješenje da plati policajce kako bi oni nadgledali postavljanje i uklanjanje saobraćajnih znakova”, kazala je Mišić.

“Ono što se PU Banjaluka poziva da je to po Zakonu o administrativnoj službi ne stoji, jer javno okupljanje i skup nije sportsko takmičenje ili druga priredba, već mirna šetnja u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju”, objasnio je Goran Savanović, pravnik u Savezu sindikata RS.

Namjeru socijalističke vladajuće partije u RS da plati Sindikatu troškove policije, savez odbacuje. Kažu nek svako plaća svoje račune, a poručuju da ako žele pokazati da su prijatelji radnika da smjene svog ministra rada Milenka Savanovića.

Na drugoj strani, građani uoči 1. maja, o protestu ne razmišljaju. Roštilj im je prihvatljivija varijanta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.