Živković: Zelene beretke slave zločine iz Dobrovoljačke

Vijesti 03. maj 201717:51 > 18:13
N1

U Topoli kod Nove Gradiške, reporterka N1 Snežana Mitrović razgovarala je sa Božicom Živković iz Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Obilježavanje Dobrovoljačke je svake godine povod za previranja i reakcije iz Republike Srpske. Stižu osuđujuće reakcije, budući da ‘nisu stvoreni uslovi da se obilježavanje Dobrovoljačke i stradanje vojnika obilježi na mjestu zločina’.

Živković kaže da je obilježavanje van Dobrovoljačke sramno za BiH, i vlasti u Federaciji BiH koja prema njenim riječima nije u stanju omogućiti dolazak porodicama žrtava.

“Zar je moguće ne dozvoliti majci da ne zapali svijeću gdje joj je sin poginuo. Da ne može proći tim mjestom, i u skladu sa civilizacijskim normama dići spomenik, kao što to Bošnjaci rade po Republici Srpskoj”.

Kaže Živković da “ne može sebi da dođe” jer postoje prijetnje, i da je visik rizik dolaska.

“Kako se tamo mogu skupljati oni koji su činili zločine? Ka? Šta mi možemo očekivati ako zločinac proslavlja zlo”.

Na pitanje ko je činio zločine u Dobrovoljačkoj, odgovorila je:

“Zelene beretke proslavljaju. Legitimna vojska je bila JNA. Oni slave što su ubili 42 dječaka, koji su izlazili iz kolone”, izjavila je.

Oko broja ubijenih, uvijek postoje spekulacije.

“Koliko god da je. Četiri, četrnaest, 42. To su djeca. To su žrtve, mladi vojnici, koji su imali svoje majke. Ja sebi ne mogu da dođem”, kazala je.

Ona je ocijenila da glavnu tužilac Tribunala u Haagu nije odgovorio niti na jedno njeno pitanje, a kada dođe u BiH – dat će mu nove spiskove.

“Dala sam mu spisak ubijenih žena u Sarajevu. Dala sam mu spisak logora u Sarajevu. Dat ću mu listu stotina logora u centralnoj Bosni, Gračanici, Gradačcu, Živinicama, Tuzli… Brojna su mjesta. Ako ti logori postoje – niko ih nije pominjao nigdje”.

Ona je na koncu razgovora sa Snežanom Mitrović zaključila da Haag radi pristrasno, i da podržava pristrasnost Suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.