Izborni zakon pred Ustavnim sudom – kolika je vjerovatnoća?

Vijesti 03. maj 201718:42 > 19:28
N1

Državna koalicija u BiH je na korak od pucanja. Gotovo je izvjesno kako će se izmjene Izbornog zakona koje je predložio HDZ sutra naći pred delegatima Doma naroda.

I to po hitnoj proceduri.

O uvrštavanju na dnevni red će prethodno odlučivati Kolegijum. Nekoliko je scenarija, među kojima i veto dijela bošnjačkih delegata. Ukoliko i prođe Dom naroda, prava borba tek slijedi na Predstavničkom.

Aner Žuljević iz Mostara delegat je Kluba Ostalih u Domu naroda Federacije. Prijedlog HDZ-a je da se Ostali biraju samo iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Dakle, Hercegovac Žuljević, ako se izmijeni Zakon više nikada neće moći biti delegat. Niti bilo ko iz Hercegovine ko se tako izjašnjava.

“Ja sam jedna od živućih apelacija Ustavnom sudu, jer je to diskriminacija onemogućavanje izbornog prava meni lično i svim građanima koji se ne izjašnjavaju u smislu konstitutivnih naroda”.

Prijedlog HDZ-a mišljenja su mnogi, ne rješava presude Suda za ljudska prava u Strazburu u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić ili Pilav, a pogotove ne presude domaćih sudova.

Šta više, uvodi dublje diskriminacije. Tako glas Ljube iz Tuzle i Ljube iz Ljubuškog, neće biti jednak. Poenta Prijedloga je izbor kako članova Predsjedništva, tako i delegata u Dom naroda Federacije, po principu kantona koji će imati predsnost u odnosu na neke druge.

“Predlaže se rješenje po kojem bi Bošnjaci mogli biti izabrani za delegate u Dom naroda samo u određenim kantonima, a ne bi mogli biti izabrani iz Kantona 10, Posavskog ili Zapadno-hercegovačkog kantona. Istovremeno Hrvati ne bi mogli biti birani u Dom naroda iz Kantona Sarajevo”, ocijenio je Halid Genjac iz SDA.

Što je suprotno odredbama Ustava Federacije, koji kaže da se iz svakog kantona bira po jedan predstavnik Srba, Hrvata i Bošnjaka iz kantonalnih skupština, ukoliko takav postoji. Za dio opozicije HDZ-ov Prijedlog znači žrtvovanje Hrvata Srednje Bosne i Posavine, zarad onih koji glasaju za HDZ pretežno u Zapadnoj Hercegovini.

“Izbori nakon toga postaju bespredmetni. Promjena je nemoguća jer se uvodi supremacija birača HDZ-a”, kazao je Reuf Bajrović iz Građanskog saveza.

Sifet Podžić, delegat Kluba Bošnjaka u DN PSBiH (DF) kaže: “Ovo je mnogo gore nego što je važeći Izborni zakon. Ja očekujem da moje kolege iz Doma naroda iz SDA i SBB neće podržati ovako diskriminirajuće rješenje”.

A iz HDZ-a poručuju da im je dosta optužbi kako su za sve probleme krivi oni. Spremi su razgovarati javno, u Parlamentu o zahtjevima da se osigura da Hrvati isključivo biraju sebi predstavnike u vlasti. Spremni su kažu, čuti i druge prijedloge, ali oni ne postoje.

“Evo neka kolege iz SDA izađu sutra s drugim prijedlogom koji je po njima ustavan. Kakav god hoće neka izađu ali da već jednom imamo rješenje, da se ne blamiramo. Neka izvole neka ponude, sigurni budite da ćemo ga razmotriti pošteno, korektno i do kraja”, kazao je Nikola Lovrinović.

Ako Prijedlog zakona sutra bude na dnevnom redu sjednice, tri bošnjačka delegata iz SDA biće protiv. Srpski delegati koji dolaze iz SNSD-a nemaju ništa protiv Zakona, ali još razmišljaju da li ga razmatrati po hitnoj proceduri.

Većina za Zakon gotovo je izvjesna. Ukoliko tri Bošnjačka delegata ne stave veto. Onda priča ide pred Ustavni sud BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.