Provjerili smo: Kako žive novinari u BiH

N1

Danas se širom svijeta obilježava Dan slobode medija. Na ulicama osam bh. gradova, Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini promovisalo je kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“ dok su iz udruženja BH novinari objavili novo istraživanje o medijskim slobodama.

Provjerili smo: Na šta ukazuju novi podaci te kako žive i rade novinari u Bosni i Hercegovini, u raskoraku između pritisaka i istine.

Silueta ubijenog novinara na ulicama Sarajeva. Upozorenje i poruka društvu da novinari nisu sigurni. U periodu od 2013. do 2016. godine, u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 65 verbalnih napada, 21 fizički napad te 7 prijetnji smrću novinarima, koji su saglasni: u našoj državi nikad nije bilo teže baviti se novinarstvom.

“Svaki četvrti građanin Republike Srpske smatra da je opravdano napasti novinara, što je zaista zabrinjavajuće. To je direktra posljedica poruka najviših zvaničnika Republike Srpske. Mi u udruženju BH novinari smo pokrenuli inicijativu da se izmijene entitetski krivični zakoni, kako bi se napad na novinara tretirao kao napad na službeno lice. Takođe, da se uvede beneficirani radni staž za novinare”, kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Mediji u Bosni i Hercegovini nisu slobdni – stav je većine građana naše države. Kako su nam rekli, u novinarskom izještavanju najčešće se primjeti utjecaj političkih, vjerskih i nacionalnih lidera.

– Pusti slobodu. Nemamo mi slobode ni 10%;
– Pogotovo utjecaj politike kod nas. Glavne stranke, nacionalne stranke, imaju veliki utjecaj;
– Svi su pod nekim utjecajem. Da ne imenujem sad konkretne medije. (Koji su utjecaji u pitanju?) Politički najviše. Mislim, znamo svi koja stranka drži koje medije, kazali su građani.

Od ukupno 180 zemalja svijeta koje su se našle na najnovijoj listi o medijskim slobodama Reportera bez granica, Bosna i Hercegovina našla se na 65. poziciji, što je najbolje u regionu. Brojke su jedno, a život i stvarnost drugo – naglašavaju novinari.

“Mi čak nemamo ni otvorene slučajeve poštenog ispitivanja nakon napada na novinare, fizičkog ili verbalnog. Ja ne znam šta se čeka. Valjda da počnu ubijati novinare?”, pita se Ljiljana Zurovac, direktorica Vijeća za štampu BiH.

Mediji u regionu pridružili su se svjetskoj akciji te su, simbolično na pet minuta, prekinuli program i na taj način upozirili javnost na nikad teži položaj novinara.
To se u našoj državi nije desilo.

Borka Rudić, iz Udruženja BH novinari je izjavila: “Prosto zbog podijeljenosti medijskog prostora Bosne i Hercegovine. Nismo sigurni da bi u ovom trenutku svi mediji podržali takvo nešto, s obzirom na različite utjecaje na medije i povezanost medija sa različitim političkim i drugim lobijima. Mislim da bi novinari trebali sve više da prevazilaze razlike i podijeljenosti i da budu glavni akteri samozaštite”.

Posljednje istraživanje udruženja BH novinari pokazalo je da građani najviše vjeruju vjerskim zajednicama, zatim nevladinom sektoru, a tek na trećem mjestu medijima, kojima vjeruje tek nešto više od polovine građana. Političarima, barem deklarativno, vjeruje samo 11% građana Bosne i Hercegovine.

Pod teškim pritiscima, u društvu koje im ne vjeruje, u borbi za život i istinu, novinaru su proslavili još jedan Dan slobode medija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.