Upoznajte 12-godišnjeg Adisa, prvu harmoniku svijeta

Vijesti 04. maj 201717:11 > 19:11
N1

Svoj muzički talenat uspio je na svjetskom šampionatu u Njemačkoj dokazati Adis Imširović, inače prva harmonika svijeta do 12 godina.

Kada je imao pet godina, otac mu je kupio malu harmoniku. Počeo je sam svirati, pa onda je išao na privatne časove, a danas pohađa muzičku školu. Sati i sati vježbe rezultirali su nagradama za ovog desetogodišnjaka.

“Nisam očekivao da ću osvojiti prvu nagradu u Njemačkoj ali sam, ipak, osvojio. U Bijeljini sam osvojio 88 bodova i osvojio sam drugu-prvu nagradu. I tamo sam skakao od sreće, nisam očekivao”, kaže Adis Imširović, Osnovna muzička škola Tuzla.

Takmičenje je održano na Hohner konzervatoriju krajem aprila u Gradu Trossingenu, njemačkoj prestolnici harmonike. Na takmičenju je učestvovalo stotinu učenika iz cijeloga svijeta. Konkurencija jaka, žiri strog, Adis nepobjediv.

“Uz dužno uvažavanje ranijih uspjeha i nastavnika i đaka Osnovne muzičke škole i Odjseka za harmoniku, Adisov nastup u Njemačkoj, osvajanje nagrade na uglednom Hohneru, jedan je od najvećih uspjeha našeg odsjeka. Mi smo i jako sretni i ponosni, ali nemamo namjeru stati već nastaviti raditi i osvajati još više nagrada”, poručuje Emir Vildić, Adisov profesor.

Rad pod istim krovom sa još dvije škole, nedostatak prostora, instrumenti stari preko 30 godina, ne sprječavaju đake da osvajaju brojne nagrade. Profesori nesebično dijele im znanje, a roditelji finansiraju put na takmičenja.

“Dosta kolega i iz drugih kantona i iz drugih zemalja, pitaju koji je metod da nam tako djeca sviraju. Pitaju da li imamo neko obdanište za djecu gdje se igraju sa instrumentima. Mi da smo im predstavili uslove u kojima radimo, mislim da nam ne bi vjerovali”, otkriva Nedim Suljić, direktor Osnovne muzičke škole Tuzla.

Zidovi škole gdje je smještena Osnovna muzička škola uskoro će postati premali za sve nagrade koje učenici osvajaju na mnogobrojnim domaćim i interacionalnim takmičenjima, a koja će sigurno osvajati i u budućnosti. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.