Nakon godina agonije 101 radnik dobija penziju

N1

Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku na osnovu koje će biti uvezan staž za 101 radnika iz preduzeća konfekcije Borac Banovići, Borac Zenica, Vitezit i Željezara Zenica. Među njima su i radnice koje su ispred zgrade Federalne vlade provele posljednjih osam dana, tražeći zadovoljenje svojih prava.

“Gledam u Vas. Naći ćemo se. Ja ću doći ovdje. Družićemo se. Družićemo se.” Ovako je Nervina Habibović ispratila Stipu Buljana iz Federalnog ministarstva industrije, nakon što joj je obećao uvezivanje radnog staža.

Odlukom Vlade Federacije BiH, odobrena su sredstva za uvezivanje radnog staža za njenih 14 kolega iz Borca Banovići i još 6 radnika zeničkog Borca. Ona se, iako je na ulici ispred Vlade FBiH provela osam dana, na istom spisku nije našla.

“Zašto ministarstvo nije povezano sa PIO-om? Da od njih dobije podatak ko ispunjava, a ko ne ispunjava uslove. Čija je to greška, ja ne znam. Firma ne radi od 2011. godine”, kaže Habibović, radnica Borca Banovići.

I pored zvanične vladine odluke, radnice u potpunosti ne vjeruju da će novac za uvezivanje staža biti i uplaćen. Kažu, i ranije smo imali odluku, a od novca ni traga. Nadležne smo pitali, kada će novac konačno biti uplaćen.

“Odluka mora biti potpisana, mora biti objavljena, onda mora ići u Razvojnu banku i nakon toga će sredstva biti uplaćena. Ukoliko se ta odluka objavi idućeg tjedna, a ja se nadam da će to biti već u srijedu, mislim da Razvojna banka ta sredstva može prebaciti u nekoliko dana. Onda će sredstva ići u mirovinsko-invalidsko osiguranje na rasknjižavanje. E sad, koliko će to trajati na županijama, na mogu vam to potvrditi. Može trajati deset ili petnaest dana, ali proces je otpočeo”, poručio je Stipo Buljan, Ministarstvo industrije FBiH.

Svoja zakonom zagarantovana prava, morale su tražiti na ulici. Ostale su prepuštene sebi i nekolicini prolaznika koji su ih podržali. Radnicama Borca iz Banovića pridružilo se još šest radnica Borca iz Zenice, predstavnici Sindikata solidarnosti iz Tuzle, ali i nekoliko desetina građana Sarajeva. Naglašavaju kako su problemi ovih radnica problemi svih građana Bosne i Hercegovine. Svih obespravljenih ljudi.

ANKETA:
– Ove divne žene treba proglasiti nacionalnim herojima. U ovim prazničnim danima one su smogle snage, po ovoj kiši i hladnoći da ovdje traže svoje prava.
– Ukinite upravne odbore, paušale, bijeli hljeb, dnevnice, automobile tolike. Idi tramvajem i autobusom, imaš kartu besplatnu. Kaže neko će ga udariti, ubiti. Nemaš se koga bojati. Ako dobro radiš, neće ti niko ništa.
– Fino opkoliti okolo, ne dati izaći dok se ne dogovore. Da budu mjesecima gladni, pa ko preživi – preživi.

Nakon osam provedenih dana ispred zgrade Vlade Federacije BiH, radnice Borca vraćaju se svojim porodicama u Banoviće. Ipak, sa dozom sumnje. Poučeni sopstvenim iskustvom. Ministarstvu poručuju: pratimo vaše naredne korake, ukoliko ne ispunite obećanja, vraćamo se pred Vladu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.