Lovačka udruženja u RS i FBiH imaju 350.000 komada oružja

Vijesti 08. maj 201717:09 > 19:08
N1

Za izdavanje oružanih listova u Federaciji BiH su nadleži Kantoni, a u Republici Srpskoj MUP-ovi ovog bh. entiteta. Federacija BiH čeka na Zakon koji bi izjednačio praksu izdavanja oružja, odnosno oružanih listova na teritoriji cijele Federacije.

Koliko ćete komada oružja posjedovati zavisi od toga u kojem kantonu živite. Kantoni su nadležni da vam daju dozvole za oružje, a ako npr. živite u KS broj komada oružja koji možete posjedovati nije ograničen, a isto je i u ZDK. Ukoliko živite u TK, možete u svom posjedu imati, naravno uz dozvolu, jedan pištolj i 5 lovačkoh pušaka. U HNK možete imati 5 pištolja i 7 lovačkih pušaka.

Deset kantona, 10 različitih propisa, neujednačena praksa rezultat je ne postojanja federalnog zakona. Ovo zakonsko rješenje je prošlo Zastupnički dom ali još uvijek čeka zeleno svjetlo Doma naroda.

“Kroz ovaj zakon ti oružani listovi bi važili za teritoriju Federacije bez obzira koji ga kanton izdao, dakle ne bi se uopšte diralo u nadležnost kantona. Opet bi ostala nadležnost da kantonalna ministaarstva izdaju ali naravno bilo bi sve harmonizirano jer nema logike da imate 10 propisa u 10 različitih kantona i da imete jednu neujednačenu praksu”, pojašnjava Aljoša Čampara.

Uslovi za nabavku oružja su da je osoba navršila 21 godinu života, a za nabavljanje streljačkog i lovačkog oružja 18 godina života. Osoba također mora biti mentalno sposobna te da nije krivično kažnjavana. Osim izdavanja dozvola ovim zakonom bi se regulisale i sankcije za neovlašteno držanje oružja. Sadašnja praksa pokazuje da npr. u Sarajevskom kantonu za nelegalno posjedovanje oružja se krivično odgovara dok se u HNK tretira kao obični prekršaj. Prema nekim procjenama u BiH je 750 hiljada nelegalno, a nemamo ni podatke koliko je komada oružja legalno u rukama građana BiH.

“Nije dobro, nije dobro, a prije svega nema nikakve potrebe da se raspolaže ovdje arsenalom oružja i ovdje u konkretnom slučaju treba procjenjivati svaki pojedinačni slučaj. Ako ima opravdan neki razlog onda to je u redu, ako nema opravdan razlog ne treba imati ni jedan komad oružja. Zato kažem apsolutno mi je nejasno zbog čeka takva propis gdje je pojedinci mogu doći do arsenala”, kazao je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

A o nelegalnim arsenalima oružja u BiH se tek nagađa ali po službenim podacima iz 2016. u broju naoružanja prednjače lovačka udruženja sa 350 hiljada komada oružja, 200.000 u RS i 150.000 u Federaciji BiH. Malo je poznato da BiH ima kordinacijsko tijelo za kontrolu lakog naoružanja. Zadatak ovog tijela je upravo da usaglasi jedinstvene standarde za cijelu državu. Što očito nije do sada zaživjelo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.