Sjajna vijest: Cijene pojedinih lijekova uskoro mnogo niže

Vijesti 08. maj 201718:37 > 19:17
N1

Cijene pojedinih lijekova u Bosni i Hercegovini uskoro će biti mnogo niže. Veleprodajna marža do 8 posto u konačnici će uticati i na cijene u samim ljekarnama. Novi pravilnik Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine svoju potpunu primjenu trebao bi dobiti u junu.

“Najskuplje lijekove mi plaćamo, zašto je tako? Trebamo se odreći ili plaćanja zdravstvenog osiguranja ili da plaćamo punu maržu lijekova”, kaže Pezo Ferid koji je došao po svoje tablete za pritisak. I malo pojeftinjenje značit će puno za skroman budžet. Dok neki i ne znaju da slijede pojeftinjenja, drugi se pitaju čemu dosadašnje odugovlačenje. Zbog sadašnjih cijena – drago je svima.

Anketa:

1. Svakakvih informacija ima, a hoće li se obistiniti, to je pitanje.
2. Daj Bože. Značit će mi, kako neće. Na birou sam, odakle mi da plaćam.
3. Ljudi koji su plaćali godina socijalno osiguranje, sada još dodatno daju i plaćaju…za naše skupove je skupo.
4. Par stotina KM. (Mjesečno?) Mjesečno. (Znači, Vama će ovo značiti?) Vidjet ćemo da li će u praksi biti provedeno!

A to bi se trebalo desiti u junu. Pravilnik je na snagu stupio u januaru 2017. No, trebalo je čekati da donosioci dozvole za stavljanja lijeka u promet predlože cijene u skladu sa Pravilnikom. Državna agencija za lijekove i medicinska sredstva trebala bi veleprodajne cijene objaviti do kraja maja.

“Mi smo radili projekcije tokom prošle godine i predvidjeli smo pad cijena za 10 posto, gledajući kompletno tržište BiH. Znači da neki lijekovi hoće, a neki neće pojeftiniti. Oni koji hoće, pojeftinit će od 10 do 50 posto”, otkriva Biljana Tubić, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Na primjer, bikalutamid – lijek za bolesnike sa metastatskim karcinomom prostate sada košta 189 KM u RS, a 161 KM u FBiH. Veleprodajna cijena bit će sada blizu 92 KM.

Do sada nije bila određena maksimalna veleprodajna cijena lijeka za tržište u BiH. U maloprodaji će se i dalje razlikovati cijene u entitetima, jer će se razlikovati maloprodajne marže, koje su u RS do 20 posto, a u FBiH do 25 posto.

Opširnije u prilogu Aide Hadžimusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.