Sarajevo: Vojna parada učesnica u misiji EUFOR-a

Vijesti 09. maj 201712:33 > 12:36
N1

Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja i bh. građani imaju priiku da biraju između nacionalističke retorike i kulture kompromisa, poručeno je sa svečanosti povodom Dana Evrope u Sarajevu.

U sklopu obilježavanja upriličena je vojna parada EUFOR-a i Oružanih snaga BiH ispred Doma OS BiH u Sarajevu. Predstavljene su zastave zemalja učesnica u misiji EUFOR-a.

Također, dio svečanosti bili su i helikopteri EUFOR-a i OS BiH sa zatavama EU i ove zemlje kao i dva aviona EUFOR-a.

Ovim se ističe tijesna saradnja između EU porodice i BiH, EUFOR-a i zemalja učesnica u njegovoj misiji i OS BiH, kao i uzajamna podrška i uvažavanje koje postoje između njih dok zajedno rade za mir, sigurnost, stabilnost i prosperitetniju budućnost u BiH.

Komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general-major Anton Waldner poručio je nakon svečanosti da je današnji događaj organizovan iz dva razloga.

“Kao prvo da bi se obilježio Dan Evrope, a drugo da bismo odali počast vojnicima koji su dali svoje živote za mir u BiH. Deveti maj se slavi u zemaljama članica EU i zemljama koje su kandidati za članstvo u EU sa ciljem promovisanja jedinstva i mira među Evropljanima”, istakao je Waldner.

Mišljenja je da je EU jedinstven mirovni projekat u historiji svijeta.

“Iako je taj projekat kroz vrijeme nailazio na određene poteškoće još uvijek je jako živ. Ljudi u Evropi još uvijek žele da taj projekat nastavi živjeti kao što su jasno pokazali rezultati izbora u Francuskoj”, pojasnio je Waldner.

Svojim prisustvom u BiH, prema njegovim riječima, EUFOR pomaže da se postigne održiva stabilnost.

“Mi ostajemo u potpunosti posvećeni pružanju podrške OS BiH kroz osposobljavanje i obuku”, dodao je Waldner.

Šef delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije Lars-Gunnar Wigermark poručio je da je jako važno da se ovom prilikom svi podsjetimo šta je zapravo svrha EU.

“EU je projekat mira i stabilnosti za sve nas. Šezdeset godina je prošlo od osnivanja EU i vidjeli smo da uprkos pokušajima unošenja razdora u ovaj projekat posljednji izbori u Francuskoj i Holandiji su pokazali da se tim snagama može oduprijeti”, pojasnio je Wigermark.

Ovim putem je uputio apel na sve vjerske, etničke, sve građane i političke struje u BiH da ne koriste nacionalnu retoriku radi daljnjeg unošenja razdora.

“EU počiva na temeljima ujedinjenosti i različitosti i trebamo da imamo međusobno poštovanje. Da biste postali članica EU nije dovoljno samo ispuniti upitnik i neke uslove, jako je bitno da se njeguje kultura postizanja konsenzusa i tolerancije”, poručio je Wigermark.

Izrazio je uvjerenje da bez obzira kako će EU izgledati u budućnosti BiH je dio tog projekta. Wigermark je istakao da su vrata EU bila i da će biti otvorena za BiH.

Podsjetio je da je BiH tokom protekle godine napravila par presudnih koraka ka budućem članstvu u EU.

“Nacionalistička retorika nije u skladu sa principima EU i nije prihvatljiva u jednoj članici EU. BiH je demokratska zemlja i građani ove zemlje imaju priliku da biraju između nacionalističke retorike i kulture kompromisa i saglasnosti. Ohrabrujem vas da izaberete ovaj drugi put”, dodao je Wigermark.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.