"Ne živi se od toga ko je veći Bošnjak, Srbin ili Hrvat"

Vijesti 09. maj 201716:59 > 18:43
N1

Pod sloganom "I ja sam antifašista" danas su Sarajevom marširali svi oni koji su podsjetili da fašizam na ovim prostorima nije iskorijenjen. Antifašizam je ljepša strana svijeta, poručili su sudionici iz BiH, ali i regije - te dodali kako se danas moramo boriti protiv novih sofisticiranijih oblika fašizma.

Uz kafu u srcu Sarajeva na Baščaršiji, počelo je okupljanje antifašista. Iz Slovenije, Hrvatske, Srbije – svi su danas marširali Sarajevom.

“Sarajevo je naprosto duša Jugoslavije, to i dan danas kažem jer moramo poštovati ono što su naši preci započeli i napravili, što je naša generacija rođena poslije rata uništila”, kazao je Franc Janković, učesnik Marša antifašista iz Slovenije.

Današnje poruke su upućene cijeloj Evropi, ali građanima u BiH. Učesnici marša poručuju, antifašizam je ljepša strana svijeta.

“Trebamo mi antifašisti, građani i normalni ljudi da se okupiimo i da se suprotstavimo tom zlu jer neće biti dobro ako budemo samo sjedili u kućama”, istakao je Lisak Sejo, učesnik Marša antifašista iz Sarajeva.

“Ne može njih 2-3 posto da ostalih 97 posto uništava i ubija”, dodao je Janković.

Antifašisti su prošetali od Ferhadije do Vječne vatre gdje je položeno cvijeće u znak poštovanja i sjećanja na oslobodioce Sarajeva.

Danas je u Sarajevu održan prvi Marš antifašista i to pod geslom “I ja sam antifašista”. Najvažnija poruka koju danas oni žele poslati jeste kako se moramo boriti protiv svih modernih oblika fašizma jer fašizam ‘45. nije pobjeđen, on je samo prigušen.

“Fašizam nije sasječen u korijenu, ostali su kukolji koji trebaju da se iskorijene. Da se to iskorijenilo danas bi postojala Jugoslavija gdje smo lijepo živjeli”, rekla je Nevena Partonjić, učesnica Marša antifašista iz Srbije.

A kako se danas živi na ovim prostorima možda je najbolje opisala poruka grupe antifašista iz Hrvatske koji su ispred Titovog spomenika napisali “Druže Tito mi ti kune nemamo”

“Ja se samo nadam da će građani u cijelom regionu prepoznati da se ne živi od toga ko je veći Bošnjak, Srbin ili Hrvat i ko se više Bogu moli”, poručio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Jer život u jedinstvu, miru i slogi je važniji od bilo koje podjele na osnovu vjere, nacije ili imena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.