Upozorio na probleme u Zetri, smijenjen pa završio kao čuvar

Vijesti 10. maj 201717:21 > 20:14
N1

Zabrinjavajuće je da vatrodojavni sistem nije u funkciji još od 2014. godine.Još više zabrinjava da je inspekcijski nalog pokazao mnogo nedostaka u dvorani Zetra.

“Nije imenovano odgovorno lice za zaštitu od požara. Nije predočena procjena zaštite od požara. U cjelom objektu požarni putevi i putevi evakuacije zakrčeni raznim predmetima. U pojedinim prostorijama nedostaju protupožarni aparati. Arhiva koja se nalazi u podrumskim prostorijama nije posebni požarni sektor. U ormaru u prostoriji zatečeno improvizovano inviđenje razvodnih kablova sa oštećenom izolacijom. U podrumskom dijelu magacina zatečeno 30 litara zapaljive tečnosti klase 2 i 15 litara zapaljive tečnosti klase 1. Vrata prema dvorani nisu odgovarajuće vatrootpornosti. Hidrantska mreža neispravna i nefunkcionalna. Nije predočen zapisnik o ispitivanju panik rasvjete. Nije predočen zapisnik o pregledu i ispitivanju sistema aktivne zaštite od požara”, ovo, između ostalog, piše u nalazu inspekcije MUP-a KS iz decembra 2016.

 “Nakon izvršenog kontrolnog inspekcijskog nadzora gdje je konstatovano da nije postupljeno po rješenjima izdata su dva prekršajna naloga za pravno lice za nepostupanje po rješenju u iznosu po jednom prekršajnom nalogu od 5.000 KM i dva prekršajna naloga za odgovorno lice u iznosu 1.000 KM”, kazao je Eldar Maslo, inspektor MUP-a KS.

Odgovorno lice po zakonu je direktor ZOI-a 84 Midhat Hubijar koji je godinama ignorisao probleme u Zetri. Ignosirala se sigurnost posjetilaca Zetre, jer se od momenta kada je upozoreno na ovaj problem u Zetri održao veliki broj konecerata, a da niko od nadležnih nije učinio ništa. Na problem je 2014. godine u dopisu upućenom direktoru ZOI-a upozorio Nedžad Avdić, tadašnji rukovodilac Službe unutrašnje zaštite preduzeća ZOI ’84 .

Ja nisam dobio nikakvu povratnu informaciju, a nakon tog perioda ubrzo sam smijenjen i poslan sam da budem čuvar na ski centru”, otkrio je Avdić.

Informaciju od direktora ZOI-a ni nismo uspjeli dobiti. Već je otkazan jedan koncert koji se trebao održati 6. maja, a u narednom periodu je planirano održavanje manifestacije “Moj Ummete”. Član organizacionog odbora manifestacije je istakao kako su upoznati sa situacijom u Zetri te kako će se manifestacija ipak održati.

Više detalja ima Nerma Turić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.