Optužnica zbog krijumčarenja oružja u Italiju

Vijesti 11. maj 201711:16 > 11:21
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe optužene za neovlašteni međunarodni promet vojnom opremom i oružjem u predmetu kodnog naziva "Valuta".

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Denića, rođenog 1985. godine u Aleksincu, državljanina Republike Srbije, Elvisa Tahirovića, rođenog 1989. godine u Travniku, državljaninа BiH, i Besima Tahirovića, rođenog 1994. godine u Vitezu, državljanina BiH.

“Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od marta do novembra prošle godine, u namjeri vođeni zajedničkim interesom, u dogovoru sa osobom iz Republike Italije kao organizatorom i rukovodiocem grupe za organizovani kriminal, postali pripadnici grupe u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju”, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Naglasili su da je navedena grupa organizovana radi krijumčarenja i posredovanja u prometu oružja ili vojne opreme bez dozvole propisane zakonom Bosne i Hercegovine, te u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

“Optuženi se terete da su u pet navrata, i to sa područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Italije, po prethodno ostvarenom dogovoru sa osobom iz Republike Italije, preko državne granice ilegalno prevezli veću količinu oružja i municije, i to automatskih pušaka i pištolja, za određenu novčanu naknadu u visini naknade po komadu u iznosu od 500 do 1000 eura”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193., sve u vezi sa članom 54. KZ-a BiH.

Tužilaštvo BiH sprovodi istrage u saradnji sa zemljama EU, kako bi se spriječilo krijumčarenje naoružanja iz Bosne i Hercegovine sa ciljem njegove upotrebe u izvršenju krivičnih djela na području EU. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.