Sarajevski otvoreni centar održao vanrednu pres konferenciju

Vijesti 11. maj 201718:53 > 18:57
Anadolija/Ilustracija

Sarajevski otvoreni centar održao je danas vanrednu press konferenciju kako bismo informisali javnost da nismo u mogućnosti organizovati najavljeni protestni marš pod nazivom „Nasilje nije normalno“ zbog nedobijanja saglasnosti Ministarstva saobraćaja o zaustavljanju saobraćaja, saopćeno je danas iz ove organizacije.

Kako je navedeno u saopćenju, prije mjesec dana upućen dopis Ministarsvu saobraćaja, kako bi planirana ruta bila odobrena. Planirana ruta marša – od Vječne vatre do Parlamentarne skupštine BiH je imala simbolički značaj. Njen početak je trebao da jasno pokaže našu antifašističku opredijeljenost u koju spada i borba protiv nasilja i diskriminacije nad LGBTI osobama, a njena krajnja tačka institucionalnu obavezu reagovanja na teška kršenja ljudskih prava LGBTi osoba, ali i obavezu ozbiljnog rada na uključivanju i ravnopravnosti LGBTI osoba u svim tokovima segmentima života.

”Ministarsvo saobraćaja Kantona Sarajevo je odlučilo da ignoriše naše upućene zahtjeve, te njihovu nedopustivu šutnju smatramo zabranom protestnog marša. Ovakvim stavom se poručuje da LGBTI osobe nisu ravnopravne u ovom društvu.

Administrativna šutnja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i nedostatak odgovora s njihove strane na naš i više nego blagovremen zahtjev onemogućila nam je da kao organizatorice protestnog marša u okviru zakonskih zahtjeva, na kvalitetan način organizujemo skup čiji je cilj bio da se ukaže na nasilje nad LGBTI osobama, pogotovo ono koje se dešava unutar porodica i u školama.

Imajući na umu da se saobraćaj na ovoj lokaciji u brojnim slučajevima zaustavlja i zbog drugih vrsta manifestacija, koje su često zabavnog karaktera i ne nose nužno poruku nepoželjnosti nasilja, niti predstavljaju ovako značajan oblik korištenja slobode okupljanja, smatramo da ovakav tretman prema nama predstavlja oblik diskriminacije jer nam ministarstvo nije dalo NITI JEDAN razlog zasnovan na objektivnoj i razumnoj opravdanosti zbog kojeg bi se naša sloboda okupljanja – podsjećamo jedan od temelja svakog demokratskog društva – trebala ograničiti ili uskratiti.

Ovim putem vas želimo obavijestiti da će umjesto planiranog marša za ljudska prava LGBTI osoba koji je trebao biti organizovan 13.05.2017. godine u Sarajevu biti protestni skup istog dana upućen prema Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje ali i protiv nasilja nad LGBTI osobama.

Pozivamo sve medije da nam se pridruže 13.05.2017. godine u 11:45-12.30 ispred Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo (park između zgrade Kantona Sarajeva i zgrade Predsjedništva). Svaki napad, svako nasilje, svaka diskriminacija bilo koga od nas je usmjerena protiv svih nas I ovo je prilika da pokažemo koliko smo solidarni i solidarne”, saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.