Danas isključenje iz SDA još dva ugledna člana stranke?

Vijesti 12. maj 201714:13 > 13. maj 2017 08:04
N1

U Sarajevu će se danas održati sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj će se razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, ali i problemima unutar stranke.

Na sjednici će biti razmatran status poslanika Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića koji su napustili Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i formirali nezavisni klub zajedno sa već isključenim Senadom Šepićem.

Na posljednjoj sjednici ovog doma Salko Sokolović obavijestio je okupljene da su on, Sadik Ahmetović i Senad Šepić formirali nezavisni klub kojeg su nazvali Nezavisni blok.

Izetbegović je tada kazao da su Ahmetović, Sokolović i Mehmedović “požutili” zbog toga što su “imali neku kumulaciju postupaka koji su protivni interesima i ugledu stranke, odlukama rukovodstva”, dok je Senad Šepić, koji je tog dana isključen, prešao crvenu liniju”.

Kako su ranije pojasnili na ovakvu odluku odlučili su se nakon što se nisu složili s pojedinim odlukama unutar SDA, a situacija je kulminirala kada je na dnevnom redu bio set zakona o izmjenama akciza. 

Oni prvobitno nisu podržali hitnu proceduru donošenja seta ovog zakona, a potom ni same zakone složivši se s negativnim mišljenjem Komisije za budžet i finansije.

Šepić je ranije isključen iz SDA te će članovi stranačkog predsjedništva razmatrati status Sokolovića i Ahmetovića.

Kako je Feni potvrđeno iz SDA, na dnevnom redu je i Izvještaj o realizaciji zaključaka s tematske sjednice Predsjedništva SDA o stanju i položaju povratnika na području entiteta RS.

Na sutrašnjoj sjednici premijer Federacije BiH Fadil Novalić, potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović i predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Edin Mušić trebali bi podnijeti izvještaj o funkcioniranju vlasti na federalnom nivou i prioritetima djelovanja.

Sjednica je zakazana za 10 sati, u sjedištu SDA u Sarajevu, a po okončanju zasjedanja trebala bi biti upriličena i pres-konferencija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.