Čekaju li nas ekstremne vrućine?

Vijesti 12. maj 201716:53 > 17:01
N1

Svjetske meteorološke stanice upozoravaju kako nas očekuje izuzetno vruće ljeto. Čak je tokom talasa vrućine moguće i rušenje temperaturnih rekorda na ovim prostorima. Bh. prognostičari pak kažu kako je previše bombastično davati takve prognoze tri mjeseca unaprijed.

Kao četvrta genereacija u porodici farmera, Mesud Briga redovno prati vremensku prognozu kako bi na vrijeme znao šta može očekivati od sjetve.

“Bojim se i ja, kao i svi, hoće li suša uništiti sve, obzirom da je kasno i da je vegetacija već krenula, a uslovi su bili takvi da se nije moglo saditi. Moje imanje je na 1.050 m nadmorske visine i nije se moglo sijati jer je bio snijeg pola metra”, podsjeća Mesud Briga, farmer i direktor Ekološkog pokreta gorana FBiH.

Ove godine zbog proljetnog mraza i snijega nije posadio organski krompir i ostalo povrće. Sada se pita kolika šteta bi mogla biti od ekstremno visokih temepratura. Bh. prognostičari kažu – rano je za precizne prognoze, ali će biti promjenljivo.

“Biće povremeno dosta toplog vremena, možda čak i dužih perioda po 20 dana i bez padavina, ali sve skupa vrijeme će biti dosta promjenljivo”, tvrdi Željko Majstorović, meteorolog.

Ipak najtačnija prognoza se može dati 3-5 dana unaprijed. Sve ostalo je kažu prognostičari podložno velikim promjenama.

“Klimatske promjene napreduju i sve je toplije na cijeloj planeti, ali isto tako oscialicije oko srednje temperature su sve veće i temepratura skače i pada”, kaže Majstorović.

Prema prognozi AccuWeathera tokom jula i augusta mogu se očekivati opasni valovi vrućina na području Balkana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.