Zbog čega nije odobren marš protiv nasilja nad LGBTI osobama

Vijesti 12. maj 201718:11 > 18:21
EPA

Iz Sarajevskog otvorenog centra za sutra su najavili protestni skup povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje ali i protiv nasilja nad LGBTI osobama.

Naime, kako je navedeno u pozivu, umjesto planiranog marša za ljudska prava LGBTI osoba koji je trebao biti organizovan 13. maja 2017. godine u Sarajevu će biti održan protestni skup istog dana prema Ministarstvu Saobraćaja Kantona Sarajevo povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje ali i protiv nasilja nad LGBTI osobama.

“Sarajevski otvoreni centar je postupio po važećim propisima prijavljivanja marša, međutim pored mnogih poziva i prijedloga sastanaka sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, isti se nikad nisu ni na koji način oglasili na naš zatjev, čime su uskratili Ustavom i međunarodnim dokumentima zagarantovano pravo na javno okupljanje. S obzirom da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije blagovremeno odgovorilo na poslani zahtjev, Sarajevski otvoreni centar ne može ispoštovati zakonima u BiH regulisane procedure, niti održati najavljeni marš na odabranoj ruti kojom prolazi saobraćaj, a koja je bila zatvarana za mnoge slične manifestacije, pa čak i manifestacije manjeg značaja od zaštite ljudskih prava građana/ki BiH bez ikakvih komplikacija”, najavili su iz Sarajevskog otvorenog centra. 

Reakcije ambasadora

Zbog administrativne šutnje Ministarstva saobraćaja, navode, koja traje već skoro mjesec dana, u potpunosti je zaustavljena i onemogućena zakonom propisana procedura organizacija marša i prekršeno pravo na slobodu okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo.

Protestni skup će se održati u 11:45-12.30 ispred Ministarstva saobraćaja KS (park između zgrade Kantona Sarajeva i Predsjedništva).

Na uskraćivanje prava na javno okupljanje, ali i protiv nasilja nad LGBTI osobama oglasili su se i ambasadori Švedske, Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, otpravnici poslova Ambasade Kraljevine Španije i Savezne Republike Njemačke u Sarajevu

“Radovali smo se učešću u maršu protiv nasilja nad LGBTI osobama koji je bio planiran da se održi 13. maja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra. Pošto organizatori, nažalost, nisu na vrijeme dobili sve neophodne dozvole, marš se neće moći održati kao što je planirano. Vjerujemo da bi trebalo biti moguće organizirati ove vrste manifestacija u zemlji u kojoj postoji sloboda okupljanja i koja je utemeljena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Želimo pokazati našu najveću solidarnost sa Sarajevskim otvorenim centrom i LGBTI zajednicom u Bosni i Hercegovini. Trebalo bi biti moguće da ljudi slobodno žive svoje živote bez prijetnji nasiljem i bez obzira na njihovu etničku pripadnost, vjerovanje ili seksualnost”, navodi se u saopćenju koje potpisuju ambasadori Anders Hagelberg, Nicola Minasi, Edward Ferguson i Lars-Gunnar Wigemark, kao i otpravnici poslova Javier Blanco i Christian Sedat.

“Nadamo se i očekujemo da će marš uskoro biti organiziran i bit će nam drago da prisustvujemo i iskažemo našu istinsku podršku”, stoji u saopćenju.

Uključili se i ombudsmeni Bosne i Hercegovine

Sa cijelim slučajem upoznati su i ombudsmeni Bosne i Hercegovine. Tim povodom pomoćnica ombudsmena Emina Halilović, zajedno sa predstavnicicima Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini je održala sastanak sa Muamerom Kukan, pomoćnikom ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, kako bi se ostvario uvid u predmet Sarajevskog otvorenog centra otvoren povodom navedenog zahtjeva.

“Tokom sastanka utvrđeno je sljedeće: 1. da je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo zaprimilo zahtjev Sarajevskog otvorenog centra dana, 12.04.2017. godine, 2. da je Sarajevski otvoreni centar svojim zahtjevom tražio “privremenu potpunu obustavu saobraćaja u ulici Maršala Tita, radi održavanja protestnog marša“ 3. da je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dana, 11.05.2017. godine izdalo Rješenje broj: 04-27-5089/17 KM kojim se na zahtjev Sarajevskog otvorenog centra odobrava „povremena izmjena režima saobraćaja, dana 13.05 2017. godine u terminu 12:00 do 13:00 sati, a radi održavanja protestnog marša”, stoji u saopćenju ombudsmena Bosne i Hercegovine.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine smatraju da postupanje Ministarstva po zahtjevu Sarajevskog otvorenog centra trideseti dan po podnesenom zahtjevu jeste u skladu sa zakonom, ali i da u konkretnom slučaju ima za pravnu posljedicu nemogućnost organizovanja protestnog marša, a samim tim i nemogućnost ostvarivanja prava na mirno okupljanje. Ombudsmeni postupanje Ministarstva smatraju neuobičajenim pogotovo imajući u vidu praksu Ministarstva da je po sličnim zahtjevima odluku donosilo u roku od svega 3-5 dana.

Ombudsmeni nastavljaju istragu u ovom predmetu svakako u svjetlu odredbi iz člana 11 (pravo na mirno okupljanje) Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, člana 21 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i odredbi Zakona o zabrani diskriminacije BiH i punog poštivanja ljudskih prava i društvene inkluzije lezbejki, gej, biseksualnih, trans i interspolnih (LGBTI) osoba u Bosni i Hercegovini i o tome će blagovremeno obavještavati javnost.

Ombudsmeni BiH podsjećaju da je pravo na slobodno mirno okupljanje, pravo zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, i da očekuju da događaj protekne bez incidenata u duhu mira i tolerancije.
Istovremeno, Ombudsmeni BiH pozivaju sve nadležne institucije, a posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da poduzme sve potrebne mjere kako bi najavljeni protest prošao bez incidenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.