LGBT protesti: Pljuju nas na ulici jer se držimo za ruke

Vijesti 13. maj 201712:22 > 12:31
N1

Mirni protest LGBTI osoba održao se u parku ispred zgrade u kojoj su smještene institucije Kantona Sarajevo. Kako javlja reporter N1, vladale su velike mjere osiguranja uoči početka protesta.

Kako su naveli učesnici mirnih protesta, neće odustati u svojim upozorenjaima na sve učestalije nasilje nad pripadnicima ove populacije, lezbijkama, gej, biseksualnim i transrodnim osobama.

“Velika većina nas je u svom životu doživjela i preživjela nasilje. Pružit ćemo otpor dok ne bude uspostavljena jednakost u društvu. Naša zajednica je sve ujedinjenija da pruži otpor represiji. Hrabro i dignute glave se borimo proitiv nasilja, ali i rasizma, homofobije i svakog drugog oblika isključivosti”, kazali su danas na mirnom protestu.

Naveli su da je borba za bolje društvo “obaveza svih nas jer mi predstavljamo one koji govore”.

“Od danas prestajemo biti nevidljivi i nevidljive. Uzdignute glave koračamo. Više nikada nećemo biti vreće za iživljavanje. Nasilje nije normalno. Prije nekoliko mjeseci jedna trans žena je bila zatvorena u jednoj kući i bili su joj oduzeti dokumenti. Jednog gej muškarca su roditelji primoravali da ide na psihijatru samo zato što je gej. Jednu lezbejku je otac pretukao samo zato što je lezbejka. Mene je jedan muškarac pljunuo samo zato što sam se sa djevojokom držala za ruku”, poručili su na skupu

Poručili su da je dosta nasilje koje svakodnevno trpe.

“Ne shvataju ozbiljnost nasilja koje se dešava, straha u kojem živimo. Budemo pljunuti na ulici jer držimo za ruku osobu koju volimo. Tuku nas jer im se ne sviđa naš izgled. Zato danas izlazimo svi, za nas i sve koji ne mogu, za cijelu LGBT zajednicu koja doživljava neki vid nasilja. Moramo biti solidarni i solidarne jer svaka diskriminacije je usmjerena protiv svih nas”, poruka je sa današnejg skupa.

Na kraju su kazali da je homofobija zlo koje pogađa cijelo društvo.

“Nećemo dozvoliti da nas ograničavaju na četiri zida. Borit ćemo se za ravnopravnost, sa željom za boljim društvom”, poručili su sa mirnog protesta LGBTI osoba koji se održava u parku ispred zgrade u kojoj su smještene institucije Kantona Sarajevo. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.