Danas susret Wigemarka s poljoprivrednicima iz EU

Vijesti 15. maj 201707:15 > 07:18
N1

Šef Delegacije Evropske (EU) unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas će se u Sarajevu susresti s 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja članica EU, koji borave u trodnevnoj posjeti BiH.

Posjetu organizira Direktorat Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR). Radi se o nizu studijskih posjeta slične tematike koje Evropska komisija redovno organizira za različite organizacije interesnih strana s ciljem razmjene najboljih iskustva i prakse, kao i informacija o projektima finansiranih iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Tokom posjete, organizacije poljoprivrednika iz EU će kroz dijalog s domaćim interesnim stranama – ministarstvima, poljoprivrednim institutima, civilnim društvom, akademijom i farmerima, razmijeniti iskustva i najbolje prakse iz EU, kao i informacije o poljoprivredi i ruralnom razvoju u kontekstu procesa pristupanja EU.

Također, poljoprivrednici iz EU će posjetiti neke od uspješnih primjera u BiH kao što je mljekara “Milkos” u Sarajevu, Zemljoradnička zadruga Livač i Centar za ekonomski i ruralni razvoj, koji je finansirala EU.

Wigemark će se obratiti gostima iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Luksemburga, Poljske, Rumunije, Španije i Velike Britanije te ih informirati o odnosima između EU i BiH, napretku u procesu pridruživanja, kao i o trenutnom stanju razvoja poljoprivrednog i ruralnog sektora.

Informirat će ih i o prioritetima i perspektivama za razvoj koji su od velike važnosti za daljnji razvoj socijalnih i ekonomskih reformi i prosperitet BiH, najavljeno je iz Delegacije EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.