Jandrić: RS pred kolapsom

Vijesti 15. maj 201708:23 > 08:33
N1

Gost Novog dana bio je Krsto Jandrić, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NDP) i predsjednik Izvršnog odbora Narodnog demokratskog pokreta.

Lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a trebali bi da danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske dostave Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS, što je u programu N1 potvrdio i naš gost.

Po dogovoru članica Saveza za promjene danas će se predati zahtjev na kojoj bi tražili izglasavanje nepovjerenja Vladi. Razlozi tome su bezbrojni i po svim parametrima – od politike, stanja u javnim zdravstvenim ustanovama, obrazovanju, poljoprivredi… u svim segmentima društva stanje je katastrofalno. Posluje se i radi sa sa gubicima, preživljava se samo preko kredita, kasni se sa mnogim drugim obavezama, tako da je praktično RS pred jednim kolapsom i ukoliko ne dođe do promjene Vlade, ne znam da li će se imati vremena da se čupa iz ovako teške situacije”, komentarisao je Jandrić.

Mi tokom svog opozicionog rada radimo po mnogim tačkama dnevnog reda gdje se jasno vidjelo iz mnogih oblasti da ne funkcioniše Vlada, da ima problema, izostaje borba protiv korupcije i kriminala, da ne funkcionišu institucije zemlje i mi smo kao pojedinci i klubovi stranaka u opoziciji i ranije tražili smjenu predsjednice Vlade i Vlade, a u najgorem slučaju tražimo rekonstrukciju Vlade“, dodao je.

O daljoj proceduri nakon predavanja zahtjeva je kazao: “Postoji skupštinska procedura u vezi toga i mora postojati najmanje jedna trećina poslanika koji će dati potpis da se održi posebna sjednica na kojoj će se razmatrati materijal za opoziv Vlade. Taj materijal ima blizu 180 stranica gdje je obuhvaćen svaki segment odgovornosti Vlade RS i onda će ići na kolegijum. Potrebna je skupštinska većina za sjednicu. Ovo je izazov i poslanicima da shvate momenat u kojem se nalazimo, da izađu iz ličnih interesa i da ne spriječe raspravu o problemima koje imamo. Velika odgovornost je i na narodnim poslanicima pozicije i ako ne izglasaju posebnu sjednicu time bi spriječili javnost da sazna istinu o radu ove Vlade u prethodnom periodu. Nadamo se da će pojedinačni poslanici i određne partije prije svega dozvoliti da se uvrsti ta tačka dnevnog reda, odnosno da se održi posebna sjednica. U slučaju da to spriječe, mi imamo materijale koje ćemo putem sajta dostaviti svim građanima RS, odnosno činjenice na osnovu kojih se mogu uvjeriti kakvi su rezultati rada ove Vlade RS“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.