Mektić za N1: Kad udarite na mafiju, udarite im i na imovinu

Vijesti 15. maj 201718:34 > 18:36
N1

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić gostovao je na N1 u emisiji Dan uživo gdje je govorio o aktuelnim temama u BiH, saradnji sa NATO-om i o njegovim aktivnostima kao ministra sigurnosti.

“Imao sam danas sastanak sa gospodinom iz NATO-a, koji je došao u BiH da se dogovorimo o planskom sastanku kojeg ćemo sutra i prekosutra imati u Tuzli, kako bi na kvalitetan način završili pripreme za vježbu koja je civilnog karaktera”.

Inače, vježba će se u septembru mjesecu dešavati na širem području Tuzle, a u njoj će učestvovati sve službe i nevladine organizacije.

Cilj je priprema za sprječavanje eventualnih katastrofa, spašavanje života i materijalnih dobara. Vježba će imati više od 1.000 učesnika iz 30 zemalja.

“Naglasio sam ključne vrijednostii koje nam donosi ta vježba. Ojačava se partnerstvo i povjerenje sa NATO savezom. Drugi cilj je usavršavanje naših institucija i agencija koje se bave komplikovanih situacijama. Biće simulirane nesreće, zemljotresi, rudarske nesreće, poplave i nuklearne opasnosti. Naše službe će se usavršavati i provjeriti svoje kapacitete. Treća vrijednost je jačanje naše vlastite samoodrživosti. Ne moramo uvijek u svakoj situaciji da ovisimo o nečijoj pomoći”, kazao je Mektić za N1.

Komentarisao je i posljednje izjave Milorada Dodika oko otcijepljenja Republike Srpske.

“Ne znam kako bih to komentarisao. Najavio je, odustao, pa najavio opet, pa u pismu kojeg je pisao Savjetu bezbjednosti UN-a – pismeno se obavezao da neće biti secesije. Ne znam kako da to okarkaterišem. On ovisno od dnevnih potreba manipuliše tim pitanjem. On zbunjuje domaću i međunarodnu javnost. Tenzije se održavaju kroz političke i ekonomske krize. Podsticanjem kriza – niko ozbiljan neće uložiti kapital ovdje”, ocijenio je ministar sigurnosti BiH.

Kaže da korist od takve politike nema niko u Bosni i Hercegovini.

Danas je na pres konferenciji kazao da će rado odstupiti sa ministarske pozicije kada ga tužilaštva razuvjere dokazima, i ubijede građane da ima rezultata.

“Dajte slučaj da vidimo da je mafija razbijena. Morate istovremeno udariti i na njihovu imovinu, konfiskovati sve i kada ih procesuirate – ostaju bez oslonca. Dok raspolažu enormnim kapitalom, kušuju vlast, političare i sve”, kazao je Mektić.

“Dosadio sam i sebi i ljudima da ponavljam da je korupcija uzrok politika koje se vode 20 i nešto godina. Moćnici ne dozvoljavaju da se otvori borba, jer će se doći do njih. Odgovara im anarhija, a posljedice trpi narod. Njih birga za narod. Prezirem takvu politiku, političare među kojima sam i ja. Sebi bi u facu direktno pljunuo zato što radimo ovako kako radimo. Ali ja sam čist sa sobom, pozivam da promijenimo stanje”, ponovio je Mektić.

Za N1 je kazao da nije ni sa kim “u ratu”, kako to mediji prenose – nego samo želi da se pokrene broba protiv kriminala i korupcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.