Danas komemoracija za stradale u avionskoj nesreći

Vijesti 16. maj 201707:30 > 07:35
Anadolija

Komemoracija za stradale u avionskoj nesreći, koja se dogodila u subotu u Mostaru, bit će održana danas u 12.30 sati, u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače.

Zbog tragične avionske nesreće u kojoj je protekle subote smrtno stradalo pet osoba od kojih je troje djece, sinoć je i Stari most bio u mraku.

Ugašena su svjetla na UNESCO-vom spomeniku a na njegovom luku oslikalo se pet zvijezdica u znak odavanja počasti za tragično stradale.

Također, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donijela odluku o proglašenju 16. maja Danom žalosti u povodu pogibije pet osoba.

Dan žalosti bit će obilježen spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Vlade, zgradama jedinica lokalne samouprave, zgradama javnih poduzeća i ustanova, kojima je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, kao i na objektima mjesnih zajednica i drugih institucija na području HNK-a. Elektronski i drugi mediji na području HNK, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija dužni su svoje sadržaje prilagoditi Danu žalosti.

U avionskoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 16 sati u Mostaru život su izgubili pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović. Dvoje su djeca radnika Aerodroma Mostar, a jedno je dijete zaposlenog u Agenciji za pružanje usluga u avionskoj plovidbi BiH.

Tragična nesreća se dogodila tokom panoramskog leta u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata” pod nazivom “Let iznad Mostara” koju su organizirali Aeroklub “Mostar 1949” i Aerodrom Mostar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.