Održana komemoracija u čast stradalih u nesreći kod Mostara

Vijesti 16. maj 201713:17 > 13:49
N1

Komemorativni skup za osmogodišnjeg Armana Hadžiomerovića, brata i sestra Luku (8) i Lanu (11) Lovrić, mladog Muhameda Sipovića i pilota Ivana Karačića, koji su u subotu izgubili živote u tragičnoj avionskoj nesreći, danas je održan u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

“Subota je trebala biti dan radosti odmora, relaksacije i upoznavanje građana s nekim novim svijetom. Panoramski let koji je trebao biti nezaboravna avantura za brata i sestru Luku i Lanu Lovrić te Armana Hadžiomerovića i Muhameda Sipovića, a za Ivana Karačića još jedan rutinski let, pretvorio se u tragediju, koja je pogodila naš grad. Vijest u padu zrakoplova duboko nas je potresla i pronijela se poput munje našim gradom. Zavladao je muk, teška, turobna atmosfera, osjećaj nemoći. Željeli smo vjerovati da je ovo samo ružan san. Nažalost, dogodila se nesreća koja je u trenutku odnijele pet života i ostavila duboku bol obiteljima, rodbini i prijateljima poginulih, kao i u cijelome gradu Mostaru i BiH”, kazao je kroz suze gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na jednom od najžalosnijih skupova u historiji grada na Neretvi.

Bešlić je kazao da je danas Mostar obavijen tugom i da je teško bilo što reći što bi moglo pomoći ugasiti bol za mladim životima koji su u jednom trenutku otišli sa ovoga svijeta.

“Sigurno je da roditeljima ta bol nemjerljiva i sigurno je da naši sugrađani suosjećaju sa svima njima”, kazao je Bešlić vidno shrvan teškim emocijama.

Pisma sućuti stigla su sa svih razina vlasti i iz svih sfera života.

Direktor OŠ Zalik, koju je pohađao Arman Hadžiomerović, Džemal Juklo kaže kako su nakon subotnjeg brodoloma koji je pogodio Mostar riječi su postale isprazne i beznačajne.

“U ime učenika, roditelja i uposlenika OŠ Zalik osjećam obavezu i dug uputiti riječi suosjećanja s obiteljima Hadžiomerović, Lovrić, Karačić i Sipović. Govoriti o Armanu, učeniku našeg 3A razreda, kao posljednji pozdrav je nemoguće. Za kratak period Arman nas je zadužio zato što je bio učenik na koga su svi računali. Bio je glumac koji obećava, maneken s kojim nije trebalo korake učiti, fudbaler na kojeg je Velež računao. Znao je izmamiti osmijeh. Nedavno na Dan škole imao je ulogu doktora i sve nas je nasmijao do suza”, kazao je direktor Juklo naglasivši da će Armanov osmijeh zauvijek ostati u njihovoj školi.

U ime OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, koju su pohađali Lana i Luka Lovrić, u ime škole oprostio se učenik Josip Kolobara.

“Tužne vijesti ne biraju mjesto, osobu ni vrijeme. Ponekad dolaze očekivano, ponekad, vrlo često iznenadno. No gubitak dragih osoba ostavlja zauvijek dubok i bolan trag. U subotu nas je napustilo dvoje prijatelja, potraživši svoje mjesto među anđelima. Vjerujemo kako su u boljem i pravednijem svijetu koji ne poznaje bol ni patnju, rastanke, suze i tugu. Dragi Lana i Luka, vaš odlazak slomio je tisuće srca, nebrojana lica poput divlje oluje suzama beznađa i očaja, ali ja znam da ovo nije zbogom, jer nije konačn stao. Ovo je samo do viđenja do novog susreta u Božjoj milosti. Do tada uspomenu na vas čuvat ćemo u svojim mislima i molitvama”, kazao je Kolobara.

Riječi za utjehu i izraz boli nije pronalazio ni predsjednik Aerokluba Mostar Jurica Kolobarić, koji je u ime kluba izrazio duboku sućut porodicama stradalih, navodeći kako se ovakva tragedija u Mostaru, gradu aviona i letenja nikada nije dogodila.

“Mostar je grad avijacije, grad u kojem se leti i više od 100 godina, u kojem su se proizvodili avioni, školovali piloti, u kojem Aeroklub postoji 68 godina i nažalost grad koji ne pamti ovakvu zrakoplovnu nesreću. Ivan Karačić je čovjek koji je upravljao avionom toga dana, veoma tih čovjek koji je sitne građe, ali ljudina koji je svakoga fascinirao smirenošću i pilot s ogromnim iskustvom, koji je doslovno živio da bi letio. Te svibanjske subote Bog je odlučio Ivana pozvati k sebi i na nama potpuno nerazumljiv način omogućio mu je da sa sobom prema vratima raja povede vojsku najljepših anđela”, kazao je Kolobarić.

Tragična nesreća se dogodila tokom panoramskog leta u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata” pod nazivom “Let iznad Mostara” koju su organizovali Aeroklub Mostar 1949 i Aerodrom Mostar.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.