Stranke članove ''ucjenjuju'' ugovorima: Plati, pa odlazi

Vijesti 16. maj 201714:33 > 16:12
N1

Zanimljiva praksa godinama je bez mnogo medijske pažnje prisutna u bosanskohercegovačkoj političkoj stvarnosti. Partije se, naime, ''osiguravaju'' od prelazaka svojih kadrova u druge stranke, ali ih to ipak ne sprečava da odlaze.

Slučajeva je mnogo, a ranije su o ovoj praksi za N1 govorili iz Socijaldemokratske partije. Ova stranka je, naime, napravila neku vrstu ugovora prema kojem njeni (budući) zastupnici na svim nivoima ne mogu ”tek tako” napustiti stranku nakon osvojenog mandata. Mogu, ali…

“Nemamo nikakvu praksu osiguravanja, svaki izabrani zastupnik je vlasnik svog mandata i može napustiti partiju u svakom trenutku”, kazali su iz SDP-a za N1.

No, ukoliko se odluče za taj potez, morat će vratiti sredstva koja je stranka uložila tokom kampanje.

”Ukoliko se odluči za taj potez dužan je vratiti sredstva koja je u njegovo ime partija uplatila za promociju, taksu za prijavu izbora, organizaciju i sve druge troškove kampanje koji se odnose na kandidate, a na to je dobrovoljno pristao svaki kandidat prije samog kandidovanja”, dodali su.

Nije poznato o kojim novčanim iznosima je riječ. Poznato je, pak, da sličnu praksu održava i Stranka demokratske akcije. Stoga je u najavi zanimljiv rasplet situacije s izbačenim poslanicima ove stranke u državnom Parlamentu. No, pitanje je da li su ugovori važeći ukoliko zastupnici stranku ne napuste svojevoljno kao što je bio slučaj sa Sadikom Ahmetovićem, Salkom Sokolovićem i Senadom Šepićem.

Oni su, podsjećamo, iz stranke izbačeni. Da li je to uopće važno, pitali smo Ahmetovića koji je kazao da mu je takav ugovor ponuđen, ali ga je on odbio potpisati.

Gasal-Vražalica: DF ne potpisuje ugovore sa zastupnicima

”U ovoj zemlji stranke pokušavaju i uspijevaju da budu vlasnici svega: javnog novca, preduzeća, države, radnih mjesta, bolnica i unverziteta. Pri tome ne obraćaju pažnju niti ih interesuje šta o tome misle građani ove zemlje, pokušavaju raznim ucjenama i ugovorima ucjenjivati poslanike odnosno njihove mandate što je u potpunosti pogrešno i protuzakonito. Jasno je da mandati, pipadaju poslanicima i te mandate im dodjeljuju građani. Demokratija je za njih forma, a partokratija suština i način vladanja”, kazao je Ahmetović.

Sličnog je stava Šemsudin Mehmedović koji je ”preživio” nedavne turbulencije u matičnoj stranci čiji je i dalje član.

”Takvi su se ugovori potpisivali u SDA, ali ja nisam želio potpisivati takav ugovor i nisam ga potpisao. Smatram da je to ograničavanje slobode u pogledu postupanja i glasanja u Parlamentu, ukoliko će to biti tasteri za glasanje, stranka može postaviti bilo koga, ako ne dozvoljava da zastupnici razmišljaju svojom glavom i donose odluke koje su najbolje. Stranka je to organizirala da se potpiše kod notara i da bude obavezujući u slučaju da napustite stranku, da morate platiti određeni iznos. Mislim da su to besmislice i da takvu praksu ne treba uvoditi u politički život BiH”, rekao je Mehmedović za N1.

I ostale stranke vode se sličnim principima. Ugovor pa mandat. Ali postoje izuzeci. Maja Gasal-Vražalica, zastupnica u Parlamentu BiH, upravo u tome vidi jedan od razloga osipanja kadrova DF-a i njihov nesmetani odlazak u druge stranke i politilčku neovisnost.

”DF je jedna od rijetkih stranaka koje sa svojim zastupnicima nema potpisane ugovore. Druge stranke to imaju. Tamo bi ljudi istupili ranije, ali traže isključenje”, kazala je ona za N1.

Nije jasno da li su takvi ugovori pravno utemeljeni i da li su stranke u sudskim postupcima protiv svojih odmetnutih članova imale uspjeha. Bilo kako bilo, praksa postoji i funkcioniše. Stranke će reći opravdano i regularno. Oni drugi, pak – mimo zakonskog uporišta, ucjenjivački i nekorektno. A istina je uvijek negdje između.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.