Mostar obavijen tugom: Bol za mladim životima ne jenjava

Vijesti 16. maj 201720:40 > 20:45
N1

Redovne časove, žamor i galamu danas je u školama koje je pohađalo troje stradale djece zamijenila tišina.

Umjesto školskog pribora na klupama danas se moglo naći cvijeće i ispisane poruke vršnjaka.

“Tužne vijesti ne biraju mjesto, osobu ni vrijeme. Ponekad dolaze očekivano, ponekad, vrlo često iznenadno. No gubitak dragih osoba ostavlja zauvijek dubok i bolan trag. U subotu nas je napustilo dvoje prijatelja, potraživši svoje mjesto među anđelima. Vjerujemo kako su u boljem i pravednijem svijetu koji ne poznaje bol ni patnju, rastanke, suze i tugu”, kazao je Josip Kolobara, učenik O.Š. Silvije Strahimir Kranjčević.

“Govoriti o Armanu, učeniku našeg 3A razreda, kao posljednji pozdrav je nemoguće. Za kratak period Arman nas je zadužio zato što je bio učenik na koga su svi računali. Bio je glumac koji obećava, maneken s kojim nije trebalo korake učiti, fudbaler na kojeg je Velež računao. Znao je izmamiti osmijeh”, kazao je Džemal Juklo, direktor O.Š Zalik.

Ta kobna subota trebala je da bude dan radosti, dan novih avantura, međutim taj naizgled bezbrižan i lijep dan pretvoren je u tragediju koja je odnijela pet života, među kojima su bili Lana i Luka brat i sestra od 7 i 10 godina, devetogodišnji Arman, Muhamed koji je imao 20 godina i pilot Ivan Karačić, za kojeg mnogi tvrde da je jedan od najiskusnijih pilota.

“Mostar je grad avijacije, grad u kojem se leti i više od 100 godina, u kojem su se proizvodili avioni, školovali piloti, u kojem Aeroklub postoji 68 godina i nažalost grad koji ne pamti ovakvu zrakoplovnu nesreću”, izjavio je Jurica kolobarić, predsjednik Aerokluba.

Nesreća koja je u trenutku odnijela pet života ostavila je duboku bol porodicama, rodbini i prijateljima poginulih. Komemorativni skup na kojem su upućene poruke solidarnosti održan je u prepunoj dvorani Herceg Stjepan Kosača, a pisma saosjećanja stigla su sa svih nivoa vlasti i iz svih sfera života.

“Danas je Mostar obavijen tugom, dan žalosti, dan rastanka s našim mladim sugrađanima, uistinu teško je bilo šta reći što bi moglo pomoći ili ugasiti bol za tim mladim životima koji su u tako jednom trenutku otišli s ovoga svijeta”, riječi su Ljube Bešlića, gradonačelnika Mostara.

Marin Raspudić, direktor mostarskog aerodroma kaže: “Nisu izmišljene riječi ni u jednom rječniku na koji bi ja mogao iskazati svoju osobnu tugu i tugu grada Mostara. Ovaj nemili događaj je zadesio djecu, odrasle i ostavit će dubok trag prije svega u njihovim obiteljima, njihovim porodicama u građanima grada Mostara”.

I dok se čekaju službene i potvrđene informacije ne manjka nagađanja o tome kako je u pitanju bio kvar, kako je sipano obično gorivo, ili da je pilot doživio srčani udar.
Službenih informacija o uzrocima nesreće još uvijek nema, a prve procjene govore da će za utvrđivanje biti potrebna istraga od oko 30 dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.