Rudari Kreke slave svoj dan: Želimo dostojanstven život

Vijesti 19. dec 201414:38 > 14:45
Fena

Povodom obilježavanja 21. decembra, Dana rudara, u Bosanskom kulturnom centru održana je svečana sjednica.

Fena
Fena
Fena
Fena
Fena

U obraćanju Fikret Mehić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika “Kreka”, koji je otvorio svečanu sjednicu, kazao je da se obilježavanjem Dana rudara svi moramo prisjetiti događaja iz 1920. godine koji su sastavni dio uspona radničke klase. Jedan od tih događaja je i Husinska buna, koja bi danas svima mogla poslužiti kao lekcija života jer su se rudari “Kreke” izborili za svoja osnovna prava i rad.  

“Istakao bih da se ne zaboravi da je naša snaga naša solidarnost. Rudari su pokazali da imaju snagu zajedno sa svim problemima koji su pred njih postavljeni, a ova godina je možda najveći pokazatelj toga. Želim istaći da će Sindikat insistirati na pregovorima s predstavnicima Vlade FBiH, resornim ministarsvom, upravom Elektroprivrede BiH  da bi se našla adekvatna rješenja koja će biti za dobrobit svih”, izjavio je Mehić te svim rudarima čestitao 21. decembar.  

Prvi kvartal tekuće godine za rudnike “Kreka”, kako je kazao Enver Omazić, direktor, bio je izuzetno uspješan. Mjesečna proizvodnja iznosila je oko 200.000 tona uglja, dok se poslovanje kretalo u smjernicama planiranih finansijskih rezultata. Nakon toga su došle majske poplave u kojima je rudnik Šikulje pretrpio najveću materijalnu štetu, kao i površinski kop Dubrave te ostali pogoni “Krekinih” rudnika.  

“Poplave su u augustu samo dodatno usložile tešku situaciju u rudniku “Kreka”, ali niko nije ostao bez posla. Došlo je do preraspodjele određenog broja zaposlenih, jedan dio ljudi je otišao na čekanje a plaće smo umanjili za 20 posto. Zbog spomenute prirodne nesreće izgubili smo oko 600.000 tona uglja. Prema procjenama, rudnici “Kreka” pretrpjeli su milionske štete što je ujedno najveća šteta na prostoru BiH”, rekao je Omazić.  

Međutim, po njegovim riječima, svi do sada pozitivni uspjesi “Kreke” su primjer dobre saradnje menadžmenta, sindikata i rudara.  

“Nastojimo osigurati bolju budućnost za 3.058 radnika kao i članova njihovih porodica, jer je kolektiv “Kreka” jedan od najvećih kolektiva s najvećom proizvodnjom uglja u BiH, a naša nastojanja i dalje će ići u tom smjeru. Želja svih nas je dostojanstveno živjeti od vlastitog rada”, poručio je direktor rudnika “Kreka”.  

Zahvaljući angažovanju svih zaposlenika rudnika “Kreka” teška situacija nastala nakon maja tekuće godine uzrokovana poplavama uspjela se prevazići tako da je teško izdvojiti pojedince i reći ko je bio najbolji. Ipak, između 3.058 radnika odabrani su najzaslužniji zaposlenici kojima je dodijeljena vrijedena nagrada i priznanje među kojima su Vehid Memić, poslovođa rudarskog kopa Dubarave, Hajrudin Avdić, prvi kopač i kombajnist u jami rudnika Mramor, zatim Halim Ćosić, nadzornik u radnoj jedinici odvonjavanja rudnika Šikulje te Jasmin Hodžić iz pogona rekultivacije u pogonu Šićkog Broda.  

Iako u nezavidnom položaju koji su uzrokovale majske poplave, rudari rudnika “Dubrave” ostvarili su proizvodnju od oko milion tona uglja, te su svojim radom, trudom i svesrdnim zalaganjem pokazali svoje rezulate vidljim, a priznanje za to dobio je direktor rudnika Sakib Muhtarević.  

Godina koja je na izmaku bila je jedna od težih za rudnike “Kreka”, te je ruka spasa nakon poplava koje su uzrokovale milionske štete došla od JP Elektroprivreda BiH, a rudari su za sve učinjeno nagradili izvršnog direktora Senada Sarajlića. Rudari su svoj osjećaj zahvalnosti izrazili i prema prvom čovjeku JP EPBiH Elmedinu Grabovici.  

“Jasno je da nema EP bez rudnika niti rudnika bez EP. Mi smo dali sve od sebe i na nama je da tjeramo i one druge koji će nastaviti gdje se nalazimo, a nalazimo se pri kraju dokapitalizacije i revizatlizacije rudnika da bismo naš energetski sistem, odnosno krucijalnu granu privrede BiH, učinili stabilnom i jakom te je unaprijedili da bude još bolja. Ma koliko para rudara bila halal, oni tu platu zarade i mi smo svi dužni da im omogućimo da tu halal paru zarade na što sigurniji i efikasniji način, te da rudnici ostvare ono što se od njih očekuje, kao i da će rudari zaslužiti da pošteno jedu svoj hljeb sa sedam kora”, poručio je Grabovica.  

Delegacija rudnika „Kreka“ je, nakon svečane sjednice, položila cvijeće na spomen-obilježje Husino u parku BKC Tuzla.