Zukorlić: Nije dobro ignorisati prijetnje tzv. ISIS-a

Vijesti 17. maj 201716:01 > 17:46
Reuters/Dado Ruvić

Muftija Muamer Zukorlić, predsjednik Odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Srbije, jedan je od osmerice imama kojima prijeti tzv Islamska država. Prijetnje, kaže, ne ignoriše, ali ne namjerava ni obustaviti svoj rad i dosadašnje aktivnosti.

“Nažalost, te prijetnje se ponavljaju. Posljednjih 10 godina sam bio meta prijetnji. Jednom prilikom, 2006. godine u Beogradu, to je imalo i sudski epilog. U zadnje vrijeme su prijetnje intenzivirane. Nadležne službe i organi u Srbiji su upoznati i preduzimaju sve što je moguće u pogledu praćenja, analiziranja i zaštite. To nije situacija u kojoj možete biti hladnokrvni. Obično onaj ko prijeti ima namjeru da zastraši i postigne psihološke efekte prijetnjom. Bilo bi naivno shvatiti da je samo to namjera. Ja se držim na sredini između te dvije krajnosti, niti da pristanem na to da budem žrtva prijetnje i odustanem od svih aktivnosti i posvetim se sopstvenoj bezbjednosti, ali ne mislim ni da je dobro da se to ignoriše”, rekao je Zukorlić za N1.

Podsjetimo, državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimila je informacije o novim prijetnjama takozvane Islamske države osmerici balkanskih imama i vjerskih službenika. “SIPA postupa u skladu sa zakonskim nadležnostima, a informacije su proslijeđene Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, navodi se u odgovoru SIPA-e za N1. Iz državnog tužilaštva još nema odgovora i informacija o navedenim prijetnjama.

Na nove prijetnje ukazao je i ekspert za međunarodni terorizam Vlado Azinović istakavši da su prijetnje objavljene u glasilu takozvane Islamske države, objavljenom bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

Podsjetimo, pravomoćno izrečenom osuđujućom presudom u predmetu kodnog naziva Damask 22 osobe osuđene su za nezakonite odlaske na ratišta Sirije i Iraka. Nekoliko suđenja je u toku. Određeni broj osoba je još pod istragom, potvrđeno je za N1 iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Najveća kazna – sedam godina zatvora, izrečena je Huseinu Bosniću, zvanom Bilal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.