Da li su ljudska prava zagarantovana i LGBT osobama u BiH?

N1

Liam Isić prva je transrodna osoba u BiH koja je promijenila ime.

Kako kaže, zbog toga je naišao na niz administrativnih problema u državnim institucijama, na graničnim prelazima ali i medicinskim ustanovama.

Transrodnost se u našoj državi još uvijek smatra bolešću. Nakon promjene imena, slijede fizičke promjene: hormonalne terapije i operacija. Da bi to uradio, Liam će morati u Hrvatsku.

“Što se tiče ove procedure hormonalne terapije, ona ne košta puno. Ali kada dođe do ove operacije, sve zavisi od toga kakvu prilagodbu želite. Sve transrodne osobe ne žele potpuno prilagodbu. Recimo ni ja ne želim potpunu prilagodbu. To smanjuje troškove, ali su oni svejedno veliki s obzirom na to da sam sebe finansiram u tom postupku”.

Da bi govorio o svojim potrebama i svakodnevnim problemima, došao je u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Aktivisti Sarajevskog otvorenog centra iznijeli su niz prijedloga za unaprijeđenje postojećih zakona.

“To je model zakona koji na jedan način pokušava da riješi pitanja koja se tiču transrodnih osoba u BiH. Posebno pitanja jednostavne, brze i efikasne promjene spola u dokumentima, što trenutno nije moguće. Takođe, mogućnost promjene spola za osobe koje nisu potpunu medicinsku tranziciju prošle, već da to bude omogućeno i osobama koje žive u drugom rodnom identitetu”, izjavila je Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra.

Sa druge strane, prisutni parlamentarci osudilli su nedavni pokušaj onemogućavanja javnog okupljanja, kada je otkazan najavljeni Marš za ljudska prava LGBTI osoba, nakon neblagovremenog odgovora Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

“Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izražava nezadovoljstvo postupcima odgovornih u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo prilikom rješavanja zahtjeva Sarajevskog otvorenog centra za organizaciju Marša za ljudska prava LGBTI osoba, čime je prekršeno pravo na slobodu okupljanja”, stav je Mirsada Ibrakovića, zastupnika.

Na tematskoj sjednici u Parlamentu BiH zaključeno je kako Bosna i Hercegovina ima zadovoljavajući zakonski okvir kada je u pitanju zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, ali i kako institucije u potpunosti nisu spremne sprovoditi zakon kada je u pitanju LGBTI populacija.

Naglašeno je i kako prava LGBT osoba ne treba posmatrati odvojeno, nego jednostavno kao ljudska prava, koja su zagarantovana svim građanima Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.