SAD: Rastu etničke tenzije na Balkanu

Vijesti 18. maj 201714:57 > 16:06
DANIEL MIHAILESCU / AFP

Etničke tenzije na Balkanu još jednom su počele da rastu, a nasilje u Makedoniji ukazuje na ozbiljnost njihovih političkih problema, izjavio je zvaničnik američkog State Departmenta Brian Hoyt Yee u Pododboru Kongresa za spoljne poslove.

Kako je napredak u dijalogu Srbije i Kosova u zastoju, stabilnost na Balkanu ostaće ranjiva, upozorio je Yee i dodao da je BiH, bez neophodnih strukturnih reformi, u riziku da postane propala država.

On je ukazao da je širom Balkana u porastu nacionalizam i da retorika domaćih političara izrazito vodi ka podjelama, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Od suzavaca u kosovskom parlamentu, do izazova Republike Srpske sa vlastima u Ustavnom sudu BIH, političari nacionalisti otvoreno testiraju demokratske norme i instutucije, smatra Yee.

On je upozorio da organizacija tzv. Islamska država Iraka i Levanta i druge nasilne grupe nailaze na uspjeh u regrutovanju boraca i simpatizera na Balkanu.

Rusija podriva napredak u regionu

Konačno, Rusija intenzivno radi na podrivanju napretka na Balkanu. Od otvorenog pokušaja da podrije Vladu u Podgorici, do suptilnije podrške secesionističkoj retorici u Bosni, Rusija pokušava da odvrati napredovanje prema EU i NATO, kad god može, podvukao je Yee.

U BiH, naročito Republici Srpskoj, postoji snažan interes i pokušaji Rusije da pojačaju utjecaj preko Vlade Republike Srpske i putem finansijskih, ali i preko političkih sredstava, smatra Yee.

On je ukazao da maligni uticaj Rusije vidi u javnom, ali i tajnom ohrabrivanju secesionističkih planova i koraka određenih političara u Bosni i Hercegovini, što bi bilo kršenje Dejtonskog sporazuma.

To bi, po našem mišljenju, bilo užasno destabilizujuće i vratilo bi unazad dugogodišnje napore i rad na stabilizovanju BiH i njen put ka EU i NATO, ako se na to odluče, upozorio je Yee.

Bilo bi veoma teško predvidjeti ili čitati misli Vladimiru Putinu, ali mogu reći da nam se čini da su na osnovu pokušaja proteklih mjeseci u regionu, težili povećanju utjecaja“, zaključio je Yee.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.