Ivanić o izjavi Yeea: Ne vjerujem da je tako rekao o BiH

Vijesti 18. maj 201721:21 > 21:26
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je prokomentarisao izjavu zvaničnika State Departmenta Briana Hoyt Yeea.

Yee je kazao da na Balkanu rastu etničke tenzije te dodao da je BiH, bez neophodnih strukturnih reformi, u riziku da postane propala država.

Pošto ja znam Yeea i nevjerujem da je tako rekao. Imam osjećaj da je to pojednostavljeno skraćivanje njegovog stava. Ipak je on dovoljno izbalansiran da zna dokle bi daleko išao“, smatra Ivanić.

Da BiH ima problema, da u BiH ima ljudi i snaga na svim stranama da ovakva dejtonska BiH propadne, imamo priliku da čujemo svaki dan. Jedni su za BiH bez entiteta, drugi za nezavisnu Republiku Srpsku, treći za treći entitet ili nešto slično. Sve je to usmjereno da dejtonska BiH ne funkcioniše“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je istakao da sumnja u to da bi američki zvaničnici tako direktno rekli da je BiH blizu propasti.

Na pitanje za šta se on zalaže, Ivanić je odgovorio: “Za dejtonsku BiH koja će imati svoje entitete i u kojoj će se poštovati ono oko čega smo se dogovorili. To je jedino što je normalno za fazu u kojoj se nalazimo i da u toj formi ispunimo uslove prema EU i dobijemo status kandidata te relaksiramo naše unutrašnje razlike.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.