Slavo Kukić: Gradonačelnik Sarajeva izrekao golu istinu

Vijesti 19. maj 201709:39 > 10:16
N1

Univerzitetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić gostovao je u Novom danu televizije N1.

U programu naše televizije je govorio o političkoj situaciji i previranju u političkim strankama.

Juče sam na Fakultetu političkih nauka izrekao sud koji može djelovati poprilično radikalan, da stanje koje BiH ima danas je najsumornije od završetka rata. U prilog tome govori masa detalja. Pokušao sam napraviti neku vrstu inventure onoga što se događalo u zadnjih godinu dana a što u podtektstu ima fašisoidne korjene –  od otvaranja Studentskog doma na Palama, do slavljenja svih tih haških osuđenika kao nacionalnog heroja pri povratku u BiH nakon odsluženja kazne i u konačnici do svakodnevnih detalja – uostalom ono što stoji u podtekstu prijedloga izmjene izbornog zakona koji je proslijedio HDZ BiH je puno fašisoidne ideologije kad se detaljnije analizira. Ti detalji govore nam je to stanje toliko rovito da bojim se da li će građanski front otpora proraditi ili se baš i ne trebamo nadati budućnosti koja je svijetla“, komentarisao je Kukić.

O tome da li je pobijeđen fašizam je kazao: “Za dan pobjede nad fašizmom gradonačelnik Sarajeva je rekao kako smo ‘45. godine pobijedili antifašizam. Napravio je lapsus što se godine tiče, ali to da je sve više detalja koji govore da se antifašizam pobjeđuje, izrekao je golu istinu, bez obzira je li to htio ili nije. Vidjeli smo također na finalu Kupa BiH u Širokom Brijegu da je opterećeno tom ideologijom. Ja ne optužujem mlade ljude – oni su proizvod jednog vremena – već one ljude koji pumpaju te mlade ljude kako bi dobili homogenizirano tijelo. Ne razmišljaju o posljedicama. Oni koji to čine žive sve bolje a oni koji prave ispade poput tog u Širokom u konačnici spakiraju kofere i odu ili će napraviti neke radnje zbog kojih će završiti u kazneno-popravnim domovima. To je posljedica jedne političke ideologije i sebi sam dao zadatak da ću do izbora 2018. svaki put ponavljati da BiH ima samo dvije političke partije – jedna je nacionalistička kojima je u interesu da se u BiH drži status quo i toga kako doći do disolucije, a druga partija je sve ono što je nenacionalističko, što nije opterećeno tim sindromom i mislim da ti drugi moraju napraviti front građanskog otpora“.

Govorio je za N1 i o izborima te istakao kako možemo očekivati talasanje. “U parlamentima se dokazuje kako su jedni, drugi, treći neravnopravni, i sutra kad se sve intenzivira onda će se to talasanje prenijeti se na sportske terene gdje ćemo čuti kako se u BiH ne može zajedno, kako se treba homogenizirati oko središta svog okupljanja – jedan narod jedan vođa – u protivnom će ih nestati i sve bi to moglo eskalirati na sportskim terenima. To nije novina ali niko se i ne čudi kad Dodik kaže da je to nemoguća zemlja, da je za sve nas najpametnije da se mirno raziđemo, nitko se i ne uzbuđuje“, naglasio je.

Istakao je i kako je BiH u zaista turbulentnom stanju i da su mogući svi scenariji.

Ako se najružniji scenariji i dogode, nitko neće moći pobjeći od vlastite grupne odgovornosti. Svjetske sile imaju onu ili ovu vrstu interesa, EU će ohrabrivati BiH na putu prema EU, pa imate izvještaje kako smo veliki napredak napravili, da je to napredak koji je najveći od svih balkanskih zemalja iako su svi statistički pokazatelji drugačiji. Također, na geopolitičku scenu vratila se Rusija. EU pokušava u ovom momentu BiH i Srbiji gledati kroz prste kako bi obje države pokazale boljim nego što jesu i da opravdaju svoju odluku da ih apsorbira u svoje članstvo. Pozicija Moskve je ovdje sve snažnija, a Dodik je na strani Moskve“, naveo je Kukić za N1.

Kukić je jedne prilike izjavio kako je član Predsjedništva BiH Dragan Čović “lider koji vedri i oblači”.

Po zadnjim popisima u BiH konstatirano je da živi 545.000 Hrvata, vjerojatno je to brojka koja ne održava stvarno stanje, vjerojatno je manji broj. Čović na izborima dobije 100.000 glasova i sebi daje pravo govora u ime hrvatskog naroda i pri tome čini tako agresivno da blokira sve institucije sistema. Naravno, to čini u dogovoru s Dodikom koji prakticira istu filozofiju i ta Čovićeva filozofija prolazi. Od zadnjih izbora nije napravljen ni metar autoputa iako BiH ima 200 miliona eura na koji se moraju plaćati kamate jer se oni ne mogu dogovoriti koja dionica i koji izvođači će raditi jer od toga ovisi ko će uzimati proviziju. On se tako predstavlja svijetu da stalno širi optimizam i kod dobrog dijela građana BiH stvara pomutnju i zašto toliko prigovora na čovjeka koji zove na jedinstvo“, komentarisao je.

Govorio je i o Mostaru te istakao kako nije optimističan da će doći do izbora 2018. godine u tom gradu.

Ovdje su gospodari života i smrti SDA i HDZ a njima odgovara status quo. Ako bi do promjena došlo, došla bi i u pitanje njihova kontrola na nekih 100 miliona KM koliko Mostar ima i kojima mogu upravljati. Bešlić je solidan čovjek, ali on ne odlučuje o tome, on je jedan operativac koji će izvršiti zadaću koja mu se stavi na zadatak. Ne mislim da je iko od njih zainteresiran za bolje i čak postoji mogućnost da se sastaju incognito i dogovaraju koje dalje korake da čine“, rekao je. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.