Podignuta optužnica protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli

Vijesti 19. maj 201711:48 > 11:51
N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Sakiba Halilovića, rođenog 1959. godine u mjestu Novo Selo, općina Zvornik, državljanina BiH, i Elfete Veseli, rođene 1960. godine u mjestu Dremljak, Uroševac, Republika Srbija, državljanke BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između VRS i Armije BiH, u svojstvu komandanta voda (Sakib Halilović) i vojnika (Elfeta Veseli), pripadnice Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Oružanih snaga BiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa civilima za vrijeme rata, te počinili ratni zločin nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

Navedeni se terete da su u ljeto 1992. godine, u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, optužena Veseli na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti, Slobodana Stojanovića, a optuženi Halilović izvršenje ubistva posmatrao iz neposredne blizine, ne sprečavajući je da izvrši ubistvo, a nakon toga propustio i nije preduzeo nužne i razumne mjere kako bi kaznio podređenog vojnika koji je izvršio ubistvo.

Optuženi se terete da su počinili: Sakib Halilović krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., stav 1., tačka c) u vezi sa članom 180. stav 2. KZ-a BiH, a Elfeta Veseli krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.