Izjava Hoyt Yeea izazvala reakcije bh. zvaničnika

Vijesti 19. maj 201716:45 > 18:46
N1

Izjava zvaničnika State Departmenta Hoyta Brajana Yeea da bi BiH, ukoliko ne provede potrebne reforme, mogla postati propala država zabrinula je javnost, ali čini se ne i domaće političare.

U istupu pred pododborom američkog Kongresa za spoljne poslove, Yee je rekao da etničke tenzije na Balkanu ponovo rastu, te naglasio da Rusija ohrabruje secesionističke planove, posebno u Republici Srpskoj.

Izjavu zvaničnika State Departmenta političari u BiH izgleda nisu ozbiljno shvatili. Očekivano, najglasniji i najoštriji u reakciji bio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, Dodik se obrušio na Yeea, karakterišući ga kao jednog od glavnih krivaca za situaciju u kojoj se BiH nalazi.

Kad jedan Yee koji je ovdje proveo oko 8 godina, malo manje, govori pred jednim pododborom američkog Kongresa koji se poima kao najvažnije mjesto na svijetu, i iznosi netačne podatke, iznosi bukvalno laži o ovom regionu pozivajući i priželjkujući intervencionizam. I mislim da će ukoliko dođe do pojačanog intervencionizma međunarodne zajednice da će se Bosna raspasti i da je niko više ne može sastaviti“, rekao je Milorad Dodik.

Dodik je oštro demantovao i navode da Rusija jača svoj uticaj na Balkanu, prije svega u Republici Srpskoj, te da ohrabruje otcjepljenje ovog entiteta. Mnogo smirenije je na ovu izjavu Yeea reagovao predsjedavajući državnog Predsjedništva. Kaže, radi se o skraćenom pojednostavljenom stavu američkog zvaničnika.Ipak, priznaje da u BiH različite strane imaju raličite aspiracije.

Jedni su za BiH bez entiteta, drugi za nezavisnu RS, treći za treći entitet ili nešto slično, sve je to protiv, usmjereno da dejtonska BiH ne funkcioniše. Ali baš da je blizu propasti, ne vjerujem da su američki funkcioneri baš to tako direktno rekli“, izjavio je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Da tenzije na Balkanu jesu u porastu smatra i nekadašnji visoki predstavnik u BiH, Miroslav Lajčak . To se, kaže posebno odnosi na Srbiju i Albaniju. Kada je u pitanju BiH, perspektive ima, ali se stvari odvijaju sporo.

Gubi se previše vremena. Komplikovani su sistemi u ovoj zemlji. Interesi pojedinaca ali i političkih stranaka su dosta često iznad interesa zemlje“, smatra Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke.

Situacija nije bolja ni kada su u pitanju interesi građana. Domaći političari čini se ozbiljno ne shvataju činjenicu da ih građani plaćaju za rad, pa ne čudi ni što ozbiljno ne shvataju sve češća upozorenja međunarodnih zvaničnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.